Добрев: Шансовете за откриване на нефт и газ край турската граница са добри

28 ноември 2012 - 12:28 |   Прочетена (615) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Шансовете за откриване на природен газ и нефт край българо-турската граница са добри, обяви в Свиленград министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Точна информация за капацитета на евентуалните нови находища в страната обаче няма. Край Свиленград вече се проведоха част от проучванията за наличие на нефт и газ, припомня БНТ.

"Но дори и намереното количество газ да е подобно на това, което се откри в Девинци или в Галата, това все пак би задоволило в национално равнище консумацията на около 10% газ за определен период от време. Не без значение е, че този газ е значително по-евтин от вносните алтернативи и тези концесии за газ вкарват огромни приходи както в държавния, така и в общинския бюджет", коментира Добрев.

Първо ще бъде проучен блок 1-18 Тракия, който обхваща общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец. Теренът е част от така наречения нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави - България, Гърция и Турция.
Само от турска страна в района са открити 24 газови и 3 нефтени находища.

Има резерв за понижение на цената на газа с повече от 7,5 на сто от 1 януари, заяви Добрев пред Дарик.

„Има достатъчно място за намаление на цената. Със сигурност ще бъде с повече от 7,5 на сто, каквото първоначално прогнозира ДКЕВР, защото аз мисля, че има още малко резерви", заяви той.

Трябва да се има предвид, че 11-те % отстъпка в цените на доставяния руски газ, която действа от 1 април тази година, вече е калкулирана в цената. „Така че ако някой очаква 20 на сто понижение от новите договори, от 1 януари, трябва да има предвид, че 11 процента са калкулирани от 1 октомври", уточни министърът на икономиката.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »