Председателят на асоциацията по водите: Реално няма водна стратегия

21 ноември 2012 - 09:44 |   Прочетена (593) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Водната стратегия, която се подготвя, реално не е стратегия. Това каза Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите пред телевизия България Он Ер.

„Към момента се действа под натиск и прибързано, с идеята да имаме документ, който да покажем на европейските институции и да оправдаем това, че правим нещо“, каза още Иванов.

Днес е предвидено документът да бъде разгледан в пленарна зала, но мнението на експерта е, че в тази стратегия няма балансираност между отделните ресурси. Дори няма определение на това какво е воден отрасъл, допълни председателят на браншовата асоциация.

Той обясни още, че минералните води дори са изключени от документа, морските води също.

„Това обаче прави документа непълен и небалансиран, защото 80% от стратегията е концентрирана върху ВИК отрасъла“, заключи Иван Иванов.

По думите му следващата година ще е ключова за сектора, заради цялостният процес за промени в сектора. Иванов обаче е притеснен да не би вниманието да се отнеме от изборите и водният сектор отново да остане без нужните законодателни промени. Според него първата стъпка е да се инвестира в подобряване на ВИК мрежата, но в момента липсва държавна политика за насърчаване на инвестициите в сектора.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »