Във видинско няма да сеят рапица

21 октомври 2012 - 19:58 |   Прочетена (676) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Сеитбата на есенници в област Видин се движи около 50%, коментира пред Радио “Фокус”- Видин Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.

В региона се сее основно пшеница, като е възможно площите да се увеличат за сметка на тези с рапица. Видин може би е една от малкото области в страната, в които тази година няма да има рапица, каза Александров.

Той обясни, че сроковете за сеитба вече са изпуснати и че заради сушата рискът е бил значителен.

Миналата година площите с рапица бяха разорани почти на 100%, припомни зърнопроизводителят и добави, че тези дни е станало ясно, че пари за компенсации няма да има.

Заради сушата рапица ще бъде засята само на 2-3 места, като площите ще са от по 200-300 дка. Намаляват и площите с ечемик. Причините са трудната реализация и податливостта на тази култура на измръзване. Основната трудност за зърнопроизводителите по време на сеитбата е, че падналите дъждове от около 5 литра на кв.м са крайно недостатъчни и се налагат повече обработки, за да се постигне необходимото качество.

„Най-лошото е, че не може да се оре, което залага бомба за пролетта. Започват да се изтървават сроковете за подготовка за пролетта и това ще се отрази съответно и на добивите”, прогнозира Александър Александров.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »