Ягодин: Земеделците ще имат кредитен ресурс от 1.3 милиарда, с преференциални лихви

26 септември 2012 - 11:33 |   Прочетена (507) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Земеделските производители ще получат кредитен ресурс от 1.3 млрд. лв. с преференциални лихви. Това заяви в сутрешния блок на телевизия „България Он Ер” генералният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Асен Ягодин.

„В последните години земеделският сектор оставаше извън фокуса на финансиращите институции, защото имаше други области с по-висока доходност, като имотния сектор например. Сега обаче банките обръщат повече внимание на специфичните нужди на земеделските производители и пример за това е предстоящото създаване на гаранционната схема на стойност 1.3 млрд. лв“, каза Ягодин.

80% от предоставения кредит на земеделските производители ще бъде обезпечен от гаранционния фонд, а останалите 20% ще бъдат покрити от кредитополучателя. Това логично ще доведе и до намаляване на лихвите по кредитите с около 3% на годишна база, обяви банкерът.

В момента тече конкурс за избор на банките-партньори по проекта, като основни критерии при избора им ще бъдат нивото на предлаганите от тях лихви, но ще се вземат под внимание и други фактори като например сроковете за отпускане на финансирането. По ПРСР има одобрени проекти на стойност около 2 млрд. лв. и вероятно голяма част от техните бенефициенти ще се възползват от гаранционния фонд, коментира Ягодин.

Според главния секретар на Асоциацията на земеделските производители Ивайло Тодоров, бенефициентите вече имат опит в процедурите и ще усвоят по-голямата част от предвидените средства. По думите му обаче, основен проблем все още остават мерките за агроекология и биоземеделие, които са тежки и за тях няма достатъчно кандидати.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »