Френски учени твърдят, че царевица на Monsanto причинява рак

21 септември 2012 - 10:33 |   Прочетена (1108) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Френски учени откриха огромни тумори, големи колкото топки за пинг-понг, у плъхове, хранени с генно-модифицирана царевица на американския гигант Monsanto. С това отново се разгаря дебатът за опасността от подобни продукти, предават световните агенции.

"За пръв път в света можахме да оценим въздействието на пестицид и на ГМО върху организми, и то за много по-дълъг период от време, отколкото са го правили правителствата и производителите. Получените резултати са наистина тревожни!", заяви ръководителят на проучването проф. Жил-Ерик Сералини, цитиран от световните агенции, на които се позова БТА.

Учените тайно изследвали в продължение на две години група от 200 опитни плъхове, които били разпределени в три групи. В първата гризачите били хранени само с генно-модифицирана царевица от вида NK603. При втората група животните били захранвани със същата ГМО царевица, обработвана с пестицида "Раундъп" - един от най-използваните в света. В третата група плъховете били захранвани с обикновена царевица, но също обработена със споменатия пестицид.

От опитите станало видно, че първият плъх, подхранван с ГМО храна, умира една година по-рано от тези, които се хранят с нормална царевица. А женските екземпляри - осем месеца преди това. На 17-ия месец били наблюдавани пет пъти повече смъртни случаи при мъжките екземпляри и то захранвани само с 11 процента генно-модифицирана царевица.

"От изследването пролича, че смъртността при плъховете е между два и три пъти по-бърза при консумацията на ГМО и ГМО третирани с "Раундъп". Наблюдавахме и два-три пъти повече тумори при опитните животни.
"Дори и при най-ниски дози на "Раундъп" станахме свидетели на 2,5 пъти повече тумори на млечните жлези", констатира Сералини.

Досега тестовете на генно-модифицираната царевица NK603 бяха правени от производителите само за период от 30 дни.

"Истинско престъпление е, че санитарните власти не са изискали по-дълги изследвания за въздействието на ГМО, а вече изминаха 15 години от тяхното пускане на пазара", коментира Сералини.

Френските власти

„Изисках бърза процедура, за няколко седмици, за да се потвърди научната стойност на това изследване“, заяви вчера френският премиер Жан-Марк Ейро. Ако изследването се окаже с висока степен на научна достоверност, френското правителство ще поиска от Европейската комисия да забрани вноса на NK603, заяви той.

Базираната в Сейнт Луис, САЩ Monsanto пише в писмено изявление, че ще прегледа проучването на френския екип внимателно, „както правим с всички проучвания, които са свързани с наши технологии и продукти“.

Но компанията добавя, че „редица научни изследвания, провеждани върху биотехнологични реколти са потвърждавали безопасността им“

Monsanto смятат, че изследването няма да повлие на лиценза им за износ на NK603 за Европа, но че ще очакват заключението на Европейския орган по безопасност на храните, който е натоварен от ЕК да разгледа изследването.

Европейската комисия съобщи вчера в прессъобщение, че се надява въпросният орган да излезе с мнение по френското изследване до края на 2012.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »