Изкупната цена на розовия цвят в Брациговско стигна 2,7 лева

04 юни 2012 - 12:08 |   Прочетена (582) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Изкупната цена на розовия цвят в Брациговско в момента е 2.70 лева за килограм, коментира пред Радио „Фокус” Пазарджик Мария Янкова, производител от региона.

„Тази година в Брацигово имаше много изкупвателни пунктове и се получи доста голяма конкуренция, но впоследствие намаляха и сега нещата са регулирани. Цената тази година е много добра, тъй като миналата година започнахме с изкупна цена от 1.50 лева за килограм и приключихме на около 1.70“, каза още Янкова.

Сега още в началото имаше изкупни цени от 2.70 лева за килограм, което означава, че до края на кампанията може да се повишат още. За разлика от останалите земеделски култури, розите се влияят много добре от падналите напоследък дъждове. Те се възстановяват от влагата и сезонът за розата тази година е много добър. Началото на масовия розобер в Брациговско беше на 11 май, а очакванията са кампанията да приключи на 12 юни.

„В Брациговско през последната една година от розопроизводство се отказаха около 30% от производителите, а причината беше ниската изкупна цена. Това доведе до по-ниски добиви тази година и съответно, до по-високи цени. Запазиха се тези, които имат по-големи масиви и са вложили по-големи инвестиции, и просто не могат да се откажат. Те останаха, но малките се отказаха“ – коментира Янкова

„Ако производителите решат да възстановят производството, могат да го направят по всяко време и това става по-лесно, когато получаваме по-висока цена за розата, имаме пари да инвестираме. При всички случаи по-високите цени тази година ще стимулират хората да си възобновят и възстановят розовите насаждения, ще положат по-големи грижи, за да могат насажденията да дадат максималния добив. Когато имат и сигурност, това ще стане още по-лесно. За да има такава, трябва да има една политика, насочена към постоянство в цените и тя би укрепила нещата в бранша“, коментира производителят.

„Това е нещо, за което настояваме от години. Доколкото знам ще има субсидии за регистрирани в розопроизводството земеделски производители. И при прекупвачите, които изкупуват в нашия район, има вече стабилност на цените, няма го предишното пренебрежение, което дразнеше хората. Сега нещата са много по-спокойни и насочени в правилната насока“, каза още Янкова.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »