До края на седмицата „Булгаргаз” и „Газпром” подписват за отстъпката на газа

16 май 2012 - 20:13 |   Прочетена (610) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

До края на тази седмица „Булгаргаз” и „Газпром” ще подпишат допълнителните споразумения за отстъпката върху цената на газа за тази година. Това съобщи пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който беше на кратко работно посещение в Москва.

Новият договор за доставка на газ е бил една от темите на срещата на министър Делян Добрев с ръководителя на „Газпром” Алексей МилерДвамата са се договорили работата по него да бъде ускорена. От руска страна е било потвърдено, че договорената в края на март отстъпка от 11% ще влезе в сила със задна дата от 1 април, макар че едва сега ще се подпишат съответните допълнения.

На разговорите в „Росатом” генералният директор на компанията Сергей Кириенко е бил запознат с намеренията на България да строи нова ядрена мощност в Козлодуй, както и с принципите на функциониране на новата проектна компания.

„Обсъдихме подробностите около приключването на договора за АЕЦ „Белене”, както и сумите, които България трябва да плати за вече готовото оборудване. Счетоводно сумите са съгласувани и другата седмица ще има техническа работна група, която от техническа гледна точка да верифицира изготвеното оборудване“, коментира пред радиото министърът. Делян Добрев взе отношение и във връзка с твърденията, че България дължи един милиард евро за оборудването на АЕЦ „Белене”:

„Не става въпрос въобще за такива суми. Става въпрос за изработеното към момента оборудване плюс заготовките, там, където е започнато производство на оборудване, за свършената работа. Финансистите не са намерили такива разминавания, но сумата ще я обявим, когато е окончателна и бъде потвърдена и от двете компании“.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »