Скандал в борда на Русал, търговията с акциите бе спряна

13 март 2012 - 10:36 |   Прочетена (678) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Русал, контролираната от Олег Дерипаска компания, която е световен производител №1 на алуминий, е раздирана от истински скандал в борда, като председателят му подаде оставка, което доведе до спиране на търговията с акциите на компанията.

В съобщение, придружаващо спирането на търговията, от Русал посочват, че ще има събрание на борда в петък, на което ще бъде обсъдена оставката на Виктор Векселберг и ще се обсъжда избирането на независим директор, който да го замени.

В последните дни руските медии пишат, че милиардерът Векселберг е напуснал заради усещането, че Русал е в дълбока криза и под изключително тежко бреме от дългове, съдебни дела и социални конфликти. Официалната позиция на Русал е, че той се е провалил като председател на борда.

„Векселберг не изпълняваше функциите си на председател на борда на публична компания в последните 12 месеца“

Акциите на руската компания, които са листвани на борсата в Хонконг, губеха 1,3%, когато дойде спирането на търговията с тях.

Русал, която трябва да представи на 19 март поредния си счетоводен отчет, обяви нетна печалба от 432 милиона долара за тримесечието, приключило със септември 2011.

Анализатори обаче отдавна предупреждават за проблемите на компанията с дълговете.

„Ние смятаме, че предвид страховете за способността да обслужва дълговете си и да посреща обезпеченията по дълга, предвид настоящите цени на алуминия, акциите й ще продължат да са под натиск“, се казваше в доклад на BOC International от януари.

„Русал няма да може да поддържа обезпеченията по дълга си през 2012, ако продължи отслабването на цената на алуминия. Нашите изчисления са, че за да бъде предотвратено нарушаването на обезпеченията, спот цената на алуминия трябва да остане на нива над 2400 долара за тон, средно, през 2012“, се казваше в анализа.

В момента цената е 2249 долара за тон.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »