Сорос „избяга“ от златото през 2011, други влизат агресивно...

30 декември 2011 - 10:15 |   Прочетена (721) |   Препоръчай (0) |   Коментари (2)

Златото е на път към 11-тата си поредна година на ръстове, най-дългата серия от поне 9 десетилетия, но според някои вече е на ръба на „мечия“ пазар.
Джордж Сорос, милиардерът, който преди две години обяви златото за последния балон, през първото тримесечие на 2011 намали позициите си при метала с 99%, показват данни от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.
Хедж фонд мениджърите Джон Поулсън, Пол Тураджи и Ерик Миндич също продаваха злато през 2011.
Въпреки това, спекулиращите с фючърси на златото в Ню Йорк са най-малко „бичи“ настроени за последните 31 месеца, а анкетираните от Блумбърг спекуланти и анализатори очакват цената да поскъпне през 2012, като според най-крайните оптимисти ръстът може да е от 40% до 2140 долара.
Различията в мненията на анализаторите стават все по-крайни, след като цените паднаха от рекорда от 5 септември с 19%. Ако приемем техническото определение на мечия пазар като спад от 20%, то от мечи пазар при златото ни дели само процентен пункт.
Докато някои инвеститори изкарваха част от кеша от златото, за да покрият загуби на фондовите борси, които изтриха 10 трилиона долара от стойността си от май насам, то други агресивно влизаха при метала, което доведе до рекорд на активите на борсово-търгуваните фондове, свързани със златото – преди две седмици.
Ръстът от 7,6% на златото тази година означава, че годината за него ще е по-силна, отколкото за акциите, облигациите и долара – за втора поредна година.
„Златото си свърши работата тази година – да защити инвеститорите“ – коментира Майкъл Кугино, който управлява активи за над 15 милиарда долара, сред които 3 милиарда в злато в Permanent Portfolio Funds. „Пазарът на злато е тотален хаос. Ако сте купили злато при 1800 долара – сега няма как да сте много доволни.“

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

приказката за балона
30 декември 2011 - 11:46
1
набутаха позлатени накити на българите дето ако сметнеш и цената излиза 6700 долара .
resco
11 януари 2012 - 19:34
2
ПОЗЛАТЕНИ
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »