Златото продължава спада си

29 декември 2011 - 10:20 |   Прочетена (887) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Златото продължи спада си, като е на път към най-дългия период на спад от октомври 2009, а среброто падна до 3-месечно дъно, като задълбочаващата се криза в еврозоната води до спад в цените на металите и акциите на глобалните борси, съобщава Блумбърг.

Еврото падна до 11-месечно дъно спрямо долара, в момент когато раздадените от ЕЦБ кредити на финансовите институции доведоха до това европейската централна банка да отчете рекорден по размер баланс. Индексът от 24 суровини Standard & Poor’s GSCI и глобалния индекс MSCI World, включващ акции на водещи компании от цял свят, са на път към най-големите си понижения от две седмици. Платината е на път към най-ниската си стойност от ноември 2009, а паладият падна с 3%.

ЕЦБ съобщи, че кредитите към банките в еврозоната са скочили с 214 милиарда евро, до 879 милиарда евро в седмицата, приключила с 23 декември.

Спрямо рекордните 1923,7 долара, които златото достигна на 6 септември, то вече бележи спад от 19%, отчасти защото инвеститорите продават метала, който е сред малкото им печеливши позиции за да покрият загуби другаде, констатира Блумбърг. От май насам фондовите борси по света губят около 10 трилиона долара от стойността си.

„Това, което става в Европа е доста тревожно“ – коментира Джеймс Дейли, който управлява 215 милиона долара в TEAM Financial Management LLC в Харисбърг, Пенсилвания – „Силата на долара работи срещу всички стоки, включително златото“

Златото с февруарска доставка падна с 2%, като към 13,47 в Ню Йорк вчера (20,47 в София) се търгуваше на нива от 1564,10 долара за тройунция на Comex. Спадът бе за пета поредна сесия, което е най-дългата негативна поредица от октомври 2009. Металът е на път към първо тримесечие на спад от септември 2008 насам.

Фючърсите на среброто с мартенска доставка отбелязаха срив от 5,2% до 27,234 долара на тройунция на Comex. Спрямо 31-годишния връх от 49,845 долара достигнат на 25 април среброто пада с цели 45%.

Вносът на злато от Индия, най-големият потребител на физическо злато, може да падне с 50% този месец заради солидното поевтиняване на рупията, според доклад на Bombay Bullion Association. Негативно влияние вероятно ще има и затягането на сектора от страна на Китай, който предприе действия да затвори всички незаконни борси на злато.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »