Канадци откриха своя Клондайк в Трън и Ракитово, с над 100 тона злато и сребро

11 декември 2011 - 12:59 |   Прочетена (1953) |   Препоръчай (1) |   Коментари (2)

Две находища на злато и сребро са открити край Трън и Ракитово, съобщиха от министерството на икономиката и енергетиката. Геоложките запаси се оценяват на над сто тона злато и същото количество сребро, предава националното радио, като цитира Ивайло Илиев от дирекция Разрешения в икономическото ведомство:

„Двете геоложки открития, които са регистрирани през годината, са съответно в площ Ракитово и в площ Трън. В площ Ракитово са 7 тона злато и 100 тона сребро. За площ Трън е регистрирано геоложко откритие като сумарното количество на златото е около 100 тона“ – посочва Илиев.

„И двете фирми са дъщерни на канадска фирма. Те получиха вече удължение на договора с една година и ще извършват отново проучвания на геоложкото откритие, като целта е двете открития да се превърнат в търговски. При положителни резултати следва концесия за добив“ – обяснява той.

Да припомним, че канадската златодобивна компания EurOmax Resources, която експлоатира находища в трънско обяви в края на ноември, че резултатите от проучвателните работи са „изключително плодотворни“

„Минерализацията на златото край Трън показва невероятно сходство с тази на находищата тип „надгробен камък“ в Златния пояс Тинтина в Юкон и Аляска, включително находището Форт Нокс в Аляска и Ийгъл в Дъблин гълч, Юкон“, посочваха тогава от компанията, в прессъобщение но фондовата борса в Торонто.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

Toronto
11 декември 2011 - 15:41
1
Преди време друга канадска която добива в Румъния 10 милиона унции съобщи, че има разходи от 350 $ на унция. Извадете от 1800 $ 350 минус концесионната такса от 4-5%, минус някой подкуп, минус местни данъци и "рекултивация", лъвския пай пак остава за канадците
bylgarin
10 март 2013 - 05:53
2
ne moze taka bylgarite da sme zle da ziveeme lo6o
i sas na6eto zlato i srebro kanadcite da si ziveat dobre
i da ni se podigravat dokoga robstvo be hora na turci na cara na toa na ona i zle da ziveem
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »