Две дузини са компаниите на БФБ заделили по над 1 милион за дивиденти

05 август 2013 - 09:00 |   Прочетена (1125) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Сезонът на дивидентите на БФБ приключи. Ако изключим прегласуването на решенията от общите събрания на М+С Хидравлик и София-Комерс Заложни къщи, които са по-скоро формалност и ако приемем, че (този път) Енемона няма да има проблем по раздаването на част от задължението си по привилегированите акции, то изводът е, че общо 27 публични компании ще върнат към акционерите си пари под формата на дивиденти за по над 1 милион лева.Това са:

Булгартабак Холдинг – 69.71 милиона лева

Адванс Терафонд – 41.99 милиона лева

Химимпорт – 17.74 милиона лева (по привилегированите)

Дружба Стъкларски заводи – 13.05 милиона лева

Софарма – 8.93 милиона лева

М+С Хидравлик – 7.8 милиона лева

Монбат – 7.76 милиона

Софарма Трейдинг – 6.58 милиона лева

Софарма имоти АДСИЦ – 5.7 милиона лева

Спиди – 4.42 милиона лева

Фонд за недвижими имоти България – 3.92 милиона

БГ Агро – 3.23 милиона лева

Албена – 3.11 милиона лева

Интерсолар Варна – 1.9 милиона лева

Феърплей пропъртис – 1.79 милиона лева

Енемона – 1.74 милиона лева (по привилегированите)

Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ – 1.6 милиона лева

Булленд Инвестмънтс – 1.52 милиона лева

Медика – 1.51 милиона лева

Пи Ар Си АДСИЦ – 1.44 милиона лева

Албена Инвест холдинг – 1.38 милиона лева

Агрофинанс АДСИЦ – 1.16 милиона лева

Куантум дивелопмънтс АДСИЦ – 1.16 милиона лева

Агроенерджи АДСИЦ – 1.13 милиона лева

Слънчо – 1.12 милиона лева

Агроенерджи инвест – 1.08 милиона лева

Неохим – 1.06 милиона лева

По-скоро изключение

Компаниите на Българска фондова борса нямат добри традиции във връщането на кеш към инвеститорите си и дивидентите са по-скоро изключение.

Ако не броим компании като Софарма, Албена, Монбат, дружествата от групата на Стара планина холдинг плюс АДСИЦ-овете, които по закон трябва да разпределят поне 90% от печалбите си, при останалите дружества от списъка със заделилите най-големи средства за дивидент личи не началото на тенденция, а инцидентност.

Енемона се опитваше всячески да покаже печалба, за да може да изплати трупащите се дивиденти по привилегированите си акции, предвид факта, че дивидентът там е кумулативен – т.е ако не се изплати през съответна година, в която дружеството е на загуба, се трупа за следващата. Друг е въпросът откъде компанията ще намери пари за този дивидент.

Спиди направи доста по-невзрачен борсов дебют от това на което мажоритарят се надяваше, като пласира значително по-малко акции от предвиденото. В англоезичния свят, се използва жаргонът „подслаждам“, когато някой предлага на борсата нещо, което „нагарча“. В случая дивидентите трябваше да изиграят ролята на „подсладителя“, като компанията обеща още преди листването си, че ще раздава дивиденти редовно. Засега това не стига на индивидуалните инвеститори.

Дружба Стъкларски заводи е едно от добре работещите дружества в групата на гръцката Юла Гласуъркс. Дружеството разделя редовно дивиденти в последните години, като тази година те ще са в размер от 13.05 милиона лева. Дивидентите са добър начин за гръцкия мажоритар да си осигури свежи капитали, за сметка на кеша на българското си подразделение.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ – имотното дружество, притежаващо два магазина Мосю Бриколаж и дузина парцели в софийския квартал „Младост“, ще раздаде дивиденти в еквивалент на 228% от печалбата си за миналата година. Това става като компанията разпределя не само печалбата за 2012, но и средства от печалбите от предишни години. Компанията имаше 29.1 милиона лева кеш в края на полугодието и вероятно зад мотивите за по-големия дивидент е натежал фактът, че не успява да инвестира тези средства в атрактивен имотен проект.

Адванс Терафонд АДСИЦ раздава рекорден в историята си дивидент и един от рекордните като размер въобще за БФБ. Това се дължи на факта, че инвестиращото в земеделска земя дружество продаде цели 79 296 декара от портфолиото си през 2012, при това при много високи цени. Тази година, обаче, продажбите са по-скромни (4819 декара за полугодието), а дружеството разчита основни на наеми и аренди, което вещае значително по-скромен дивидент догодина.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »