"Албена" АД се обяви категорично против проучването и добива на шистов газ у нас

17 януари 2012 - 12:58 |   Прочетена (726) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Албена" АД е против започване на проучвания и добив на шистов газ в България. Позицията на ръководството на курорта бе изказана на протестно шествие в Добрич на 14 януари т.г..

Пред Дарик изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев заявява, че "по тази тема залогът е толкова голям, че дори да има 3% опасност това, което се говори, да може да се случи, това означава, че нашето правителство трябва да се откаже от тази идея".

Той споделя, че е проучил въпроса чрез вестник "Фигаро" и публикации, касаещи позицията на френските управляващи, както и е гледал американски и германски филми за този източник на енергия. "Това, което съм видял е ужасяващо, то не е смущаващо или за двоумение, то е ужасяващо.", каза Станев.

От Албена също настояват да бъде наложен мораториум върху проучването и добива на шистов газ в страната. Изпълнителният директор споделя, че се надява, че управляващите ще се съобразят с мнението на граждани, фирми, организации и институции.

Той смята и че досега не е изказано нито едно свързано научно становище на професионалисти, че тази методика е напълно безопасна, гарантираща чистотата на водите, въздуха и почвата.

"Аз с радост бих ги чул", сподели Станев и добави, че не може да повярва на министър Трайчо Трайков, защото "той е абсолютно некомпетентен по този въпрос".

Изпълнителният директор на Албена припомни, че те са водили дело срещу разработването на втори рудник за добив на манган на 3-4 км от курорта, която са спечелили, именно с идеята да запазят околната среда в Батовската долина - за успешното развитие на туризма.

Акционерното дружество от 7 години развива и селско стопанство и притежава 20 000 декара земя, която се напоява от три дълбоководни сондажа.

"За нас би било равносилно на икономическа смърт, ако тази земя след време се окаже негодна", каза той. "Нашата държава и сега прекалява с разрешаването за поставяне на ветрогенератори и те вече са 500-800 в Добруджа и благодарение на тях ландшафтът вече не е съшият, смята още Станев и зявява, че "Добруджа трябва да бъде опазена чиста и екологически безупречна, защото истинското бъдеще на нашата държава е свързано със селското стопанство".

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »