Обама планира да увеличи значително бойната техника в Централна и Източна Европа

02 февруари 2016 - 10:32 |   Прочетена (6120) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Президентът на САЩ Барак Обама планира да увеличи значително разполагането на тежка военна техника, бронирани машини и друго оборудване в страните от Централна и Източна Европа, членки на НАТО. Администрацията във Вашингтон смята, че това ще изпрати ясен сигнал на Русия да се въздържа от агресия в района, пише Дневник.бг, като цитира "Ню Йорк таймс".
 Според американското издание за новата финансова година, започваща на 1 октомври, в бюджета ще бъдат поискани над 3.4 млрд. долара за военни разходи в Европа. Това е повече от четири пъти над сегашните близо 790 милиона долара.

Средствата ще отидат основно за въоръжение и оборудване на американски и натовски сили, така че непрекъснато да има напълно готова за действие бронирана бригада в района. 

Освен това Обама ще поиска от Конгреса в новия бюджет на Пентагона в размер на 580 млрд. долара да има увеличение с 35% (около 7 млрд. долара) на разходите за борба с "Ислямска държава".

Анализатори казват пред "Ню Йорк таймс", че Москва със сигурност ще бъде раздразнена от планираното разполагане на сили в Унгария, Румъния и балтийските републики и заявленията на представители на Пентагона, че така се подсилва сътрудничеството с партньорски държави като Украйна, Молдова и Грузия.

Изданието обаче обръща внимание на факта, че искането е подготвено от Белия дом така, че да бъде еднократно и е оставено на следващия президент да реши дали да продължи тази политика след 2017г.

Предвидените фондове за това са така разположени в структурата на бюджета, че заобикалят ограниченията, наложени от конгресмените. Но въпреки това не е сигурно, че партньорите в Източна Европа ще бъдат убедени, че във Вашингтон имат по-дългосрочен план за противостоене на руската и ислямистката заплаха.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »