Тръмп остана втори в Айова

02 февруари 2016 - 09:43 |   Прочетена (2746) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Милиардерът Донълд Тръмп претърпя първа изборна загуба. Американският щат Айова е първият, в който се проведе гласуване за определянето на партийна номинация. Сенаторът от щата Тексас Тед Круз победи Тръмп на партийните събрания на репубиканците в Айова. 

На трето място при републиканците с малка разлика от Тръмп е сенаторът от щата Флорида Марко Рубио, предаде БТА, позовавайки се на окончателните резултати от американски медии.

Рубио вече поздрави Круз, но каза, че се вижда като кандидат, който може да обедини Републиканската партия, предаде БГНЕС.

Както съобщават организаторите, към настоящия момент са преброени около 6% от гласовете на избирателите републиканци. 

Според предварителните резултати Круз има 29.6% от гласовете на съпартийците си, а Доналд Тръмп - 28.7%. На трето място остава сенаторът от щата Флорида Марко Рубио с 18% от гласовете. 

При демократите са преброени вече близо 20%. При това от тях става ясно, че бившият държавен секретар на САЩ излиза напред с 52.9% от гласовете на съпартийците си, а сенаторът от щата Върмънт Бърни Сандърс - 46.5%. 

На партийните събрания избирателите определят своите представители поетапно - по места се избират делегати за следващия изборен етап - окръжните партийни събрания, на които се избират делегатите за областните събрания и за щатските конференции. 

На щатските конференции се избират делегатите за националните партийни конгреси. 

На първичните избори и на партийните събрания се определя кой от кандидатите за президент ще бъде подкрепен от дадения щат на националния конгрес на партията. 

 

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »