Плевнелиев: Ще има нови американски инвестиции в България

30 септември 2015 - 13:25 |   Прочетена (4246) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)
Нови американски инвестиции в България са договорени по време на среща на президента Росен Плевнелиев с представители на големи компании от САЩ, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Плевнелиев се срещна с представители на дружества, членове на Бизнес съвета за международно разбирателство, сред които са фирми като Henry Schein, AIG, AES, Citigroup. В организацията влизат компании, които са сред 500-те най-големи в света.

"Американска компания ще отвори офис с над 100 програмисти много скоро. Друга американска фирма пое ангажимент да удвои броя на заетите вече у нас програмисти от 500 на 1000 души. Имаме американска фармацевтична компания, която заяви, че има интерес от разширяване на операциите си в България, дори и към закупуване на българска фармацевтична компания", посочи държавният глава. Той посочи, че страната има сериозен потенциал и е център на някои много динамични индустрии в Югоизточна Европа.
 
"България има своите сили - информационни и комуникационни технологии, софтуерната индустрия, аутсорсинг, производство на автомобилни компоненти, производство на храни. Ние сме регионалният център за информационни и комуникационни технологии, ние сме най-напредналата държава в софтуерната индустрия, ние сме единствената европейска държава, която е в десетте най-търсени аутсорсинг дестинации", е казал Плевнелиев пред представителите на американския бизнес.
 
Според него страната печели много със своята мирна политика и толерантност, с примера си за успешна интеграция и дисциплина. "Това отеква много силно и тепърва ще се отворят и нови икономически възможности. Крайно време е да се възползваме от това, но трябва да отключим и собствения си потенциал", каза още президентът.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »