Щатският икономически растеж се забави по-силно от очакваното

29 април 2015 - 17:00 |   Прочетена (852) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Щатският икономически растеж удари спирачки доста по-силно от очакваното през първото тримесечие, като лошото време е спънало разходите на потребителите, а енергийните компании са изпитвали проблеми, заради по-ниските цени на петрола, които са ги накарали да намалят инвестициите, коментира Ройтерс, добавяйки, че все пак има признаци, че активността се възстановява.

Брутният вътрешен продукт расте с едва 0.2% на годишна база, съобщи министерството на търговията на САЩ. Темпът е значително по-слаб от регистрирания ръст от 2.2% през четвъртото тримесечие на миналата година и е най-слабата индикация от година.

Силният долар и неразрешените през тримесечието трудови спорове на обичайно доста активните пристанища по западното крайбрежие са „натежали” над икономическия растеж. Междувременно ситуацията с пристанищата бе благоприятно разрешена.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че икономиката ще отчете ръст от 1.0%. Въпреки че слабите данни може да доведат до удар по финансовите пазари, то според икономисти те едва ли напълно отрязяват състоянието на икономиката, предвид силното влияние на временни фактори, като трудовия спор на пристанищата и лошото време.

Предаврителните данни на министерството за икономическия растеж идват малко преди края на двудневната среща на централните банкери от Фед. Те вероятно ще отбележат в изявлението си отслабването на растежа, но е твърде вероятно да го обяснят с влиянието на временните фактори, прогнозира Ройтерс.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »