Фед ще повишава постепенно лихвите, стартирайки по-късно тази година

28 март 2015 - 12:04 |   Прочетена (1466) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Фед сигнализира в мартенското си изявление, че се придвижва стъпка по-близо до повишаването на лихвите, въпреки че централната банка понижи прогнозите си за икономиката и понижи медианното си изчисление за лихвата по федералните фондове, в знак, че е подготвена да действа по-бавно, отколкото пазарът очакваше преди заседанието на Фед.

Въпреки че юни е потенциално възможен момент за първото повишение на лихвата, коментарите на президента на Фед Джанет Йелън подсказват, че е по-вероятно това да се случи в края на годината.

Предвид това, че безработицата се понижи до 5.5% миналия месец и след повече от 6 години на стимулативна политика, Фед е принуден да започне повишаване на лихвата и нормализиране на политиката си.

Няколко от президентите от системата на Федералния резерв вече изразиха мнение, че Фед е изчакал твърде много за повишаването на лихвите и че забавянето му да действа създава риск от инфлацията и помпане на балони при ред активи.

Йелън коментира, че ако икономическите условия се развият по начина, по който очаква монетарният комитет на Фед, „бих очаквала нивото на лихвата по федералните фондове да бъде нормализиране постепенно, отразявайки постепенното стихване на насрещните ветрове от финансовата криза и балансирането на рисковете, които изброих по отношение на твърде бавното или твърде бързото придвижване.”

Йелън сочи, че след първото повишение на лихвата, вероятно ще е необходимо допълнително, постепенно затягане на монетарната политика. Ако входящите данни не подкрепят икономическите прогнози на Фед, пътят на монетарната политика ще бъде коригиран, заяви тя по време на конференция във Федералния резерв на Сан Франциско, институция, чийто президент бе преди да поеме централната банка.

„Реалният път на политиката ще еволюира, с развитието на икономическите условия, и затягането на политиката може да се ускори, да се забави, да спре, дори да обърнем курса, в зависимост от действителното и очакваното развитие в реалната икономика и на инфлацията”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »