Американците вече не считат Китай за враг №1

27 февруари 2015 - 10:36 |   Прочетена (713) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Американците вече не считат Китай за враг №1 на страната им, като Русия вече е изместила азиатския си съсед от тази позиция, показва ново проучване.

12% от американците сочат Китай, като страната, която определят като най-голям враг на САЩ, показва проучване на Галъп. През 2014 година процентът бе 20, а Китай оглавяваше класацията.

В тазгодишното подреждане Китай вече е трети, след Русия и Северна Корея, които получават съответно по 18 и 15% от гласовете, при 9 и 16% миналата година.

Проучването е базирано на анкети в периода 8-11 февруари сред 837 пълнолетни граждани, живеещи във всички краища на страната.

„Китай се отличава сред всички държави, които традиционно се определят като врагове на САЩ по това, че съставлява най-вече икономическа заплаха, докато Русия, Иран, Ирак и Северна Корея са заплаха за сигурността”, сочи Галъп.

„Международните събития от последната година, особено споровете с Русия по отношение на Украйна и нарастващото влияние на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия вероятно са накарали Китай да не изглежда такава заплаха за САЩ”, сочат от агенцията.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »