Президентите от системата на Фед заговориха за повишение на лихвите

14 юли 2014 - 09:25 |   Прочетена (569) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Сред регионалните президенти от системата на Федералния резерв в САЩ се интензифицира дебата дали централната банка да не повиши лихвите от нулата по-рано, отколкото се очакваше, заради подобряващата се картина на пазара на труда в САЩ, пише „Уолстрийт Джърнъл”.

Повечето от тях, по време на юнското събиране на монетарния комитет не предвиждаха повишение до 2015 година, но това е преди министерството на труда да съобщи, че безработицата в страната пада до 6.1%, пише вестникът.

Прогнозите на висшите ченовници във Фед бяха, че безработицата едва ли ще достигне до тези нива до края на годината.

„Направихме по-значителен прогрес към постигането на целите за безработицата, отколкото мислехме”, казва президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Джон Уилямс пред вестника.

Той добавя, че това развитие на нещата „предполага, че монетарната политика безопасно може да започне процеса на нормализация, малко по-рано”, отколкото се очакваше.

Той не уточнява кога би могло да стане това, но в миналото твърдеше, че първото повишение би могло да стане през втората половина на 2015.

Коментарите му заслужават отбелязване, тъй като Уилямс е в лагера на президенти от системата на Фед, които са по-скоро „гълъби”, какъвто е жаргонът на привържениците на по-хлабавата или стимулативна монетарна политика, за разлика от „ястребите”, които настояваха за по-високи лихви, които да озаптят инфлационния натиск.

Уилямс коментира, че промяната в мнението му не е „променяща играта”, защото той продължава да смята, че все още има застой в икономиката, който възпира инфлацията.

„Ако Фед започне да придвижна лихвите нагоре скоро, то това няма да е много по-скоро от предвижданото”, уточнява той.

В същото време „ястребите” са доста гласовити по отношение на нуждата от скорошно увеличение на лихвите.

„Трябва да коригираме езика в нашите изявления, така че да отразим това, че икономиката наистина е по-добре, отколкото беше, и необходимостта да имаме нулеви лихви за продължителен период за мен е рискована и ненужна стъпка в този момент”, коментира президентът на филаделфийския Фед Чарлз Плосър.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »