16 българи са арестувани при спецоперации в Чикаго и България

26 март 2014 - 15:17 |   Прочетена (1005) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

16 българи са арестувани вчера при спецоперация в САЩ и България заради пране на пари и банкови измами с кредитни карти за милиони долари. 14 българи са арестувани в САЩ, двама - в България, по разследване на престъпна група, съобщиха от прокуратурата у нас.

Около 30 души, сред които и 14 българи, са в ареста след зрелищна акция на ФБР, полиция и имиграционните власти в Чикаго и предградията на града, предаде по-рано българската телевизия в САЩ Bulgarian International Television (BIT).

Някои от българите са издирвани, други имат присъди. Всеки от тях има повдигнати между 2 и 4 обвинения, един обаче е с 9. Всички са пледирали невинни.

Очаква се официална пресконференция в Чикаго по случая.

Федералните власти са следили групата в последните 3-4 години. Има записи на разговори между всички участници в нея.

Номерата на кредитни карти от Европа са крадени със скимиращи устройства и след това изпращани от посредници в България до арестуваните в САЩ по електронен път по имейл или Skype.

След това със специални устройства са правени карти дубликати.
Така са източени хиляди сметки за милиони долари.

По информация на телевизията сред арестуваните е Георги Мартов-Мицубишито, който е с най-много повдигнати обвинения - 9. Арестувана е и съпругата му Теменуга Колева.

В ареста е собственикът на българския център „Родина“ в чикагското предградие Норидж - Емил Господинов. Съдът е назначил служебни адвокати на всички. Прокуратурата иска да бъдат възстановени милиони долари.В четвъртък и петък ще стане ясно дали арестуваните ще бъдат пуснати под гаранция. Властите имат право да ги задържат до 72 часа.

Присъдите, които могат да получат българите по Федералния кодекс за пране на пари, е от 10 до 20 г. за всяка една транзакция, а по обвинение за банкова измама – до 30 години.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »