Кочерлакота предлага Фед да допусне висока инфлация за да понижи безработицата

03 юни 2013 - 10:23 |   Прочетена (552) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Федералният резерв може би ще трябва да остави инфлацията да мине двупроцентовата му цел, за да понижи безработицата по-бързо, коментира водещ служител във Фед.

Задържайки се стриктно на таван от 2% за инфлацията, докато в същото време се позволява на безработицата да се задържа висока е „неподходящ“ подход към монетарната политика, заяви президентът на Минеаполиския Федерален резерв Нараяна Кочерлакота, в слайдове подготвени за изказване пред Истанбулския Център за икономически изследвания.

Вместо това, е нужен балансиран подход, който да позволи малко „по-гореща“ инфлация за няколко тримесечия, за да се даде скорост на пътя на икономиката към пълната заетост, сочи Кочерлакота.

Слайдовете на Кочерлакота съдържаха малко коментари извън цитати на елементи от обявена от Фед политика и даваха слаба индикация по най-актуалния въпрос свързан с политиката на Фед – кога и дали централната банка ще започне с намаляването на програмата й за покупка на активи, която в момента е на ниво от мащабни 85 милиарда долара месечно.

Графиките за инфлацията и безработицата на Кочерлакота, обаче, показаха, че той няма „апетит“ към политика, която да позволи на безработицата да остане висока с години, отбелязва Ройтерс.

В презентация по-рано през деня, Кочерлакота изложи теоретичен случай, при който твърде затегнатата монетарна политика може да доведе до високи реални лихви и спад в икономическата активност, сочи агенцията.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »