И BlackRock призова Фед да „озапти“ QE

09 април 2013 - 09:35 |   Прочетена (567) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Един от най-големите парични мениджъри на Уолстрийт призова Федералния резерв да „обуздае“ програмата си за количествено облекчаване (QE), като коментира, че тактиката за покупки на облигации е „голям и тъп чук“, който е изкривил пазарите и рискува предизвикването на инфлация.

Рик Ридър, който контролира инвестирането на 763 милиарда долара за BlackRock, при книжата с фиксирана доходност, прави изказването във времена, когато във Фед текат дебати за това колко дълго да продължат с неортодоксалните мерки, които използват за да стимулират щатската икономика.

Коментарите му добавят BlackRock към дългия списък критици на Фед, които предупреждават за бъдещи проблеми на пазара на облигации.

BlackRock бяха поддръжници на държавния дълг в последните години, за разлика от пискливите гласове, които преждевременно алармираха за покачване на лихвите, пише Файненшъл таймс. Промяната при Ридър идва в момент, когато компанията му води клиентите си към инвестиции, които са по-слабо чувствителни на ефекта от по-високите лихви, в сравнение с дългосрочните ДЦК.

Ридър предпочита петгодишните държавни ценни книжа, корпоративните облигации и дълга на развиващите се държави.

„Политиката на Фед има изкривяващ ефект върху решенията за капиталовата алокация от всякакъв тип, в реално всяко ниво от икономиката“, коментира мениджърът пред Файненшъл таймс. „Това е голям и тъп чук за пазарите“.

Фед купува държавни ценни книжа и гарантирани с ипотеки облигации за 85 милиарда долара месечно, като реално придобива две трети от нетните емисии при тези книжа.

Ридър призовава Фед поне да намали покупките до 40-45 милиарда долара месечно, ниво при което централната банка може да поддържа едно ниво на притежавания дълг, като просто реинвестира дълга, достигащ матуритет.

Според него Фед има основание да намали покупките: „Икономиката е в относително стабилно състояние“, коментира той, въпреки че безработицата е все още на нива от 7.6% - „Щатският трудов пазар е изправен пред серия от насрещни ветрове, които могат да се преодолеят само с времето“.

Тези структурни проблеми включват: високите здравни и пенсионни разходи, които окуражават наемането на заети на непълен работен ден, дефицит на квалифицирани работници – „хората не са подготвени за свободните позиции“, и лоша демография – „със застаряване на населението, все повече и повече хора остават извън трудовия пазар“.

Предвид това, че Фед си постави цел за безработицата от 6.5%, според Ридър, при очакванията на BlackRock за бавно падане на нивото на безработицата, това значи, че няма да има движение при краткосрочните лихви до късната 2015.

BlackRock изчисляват, че лихвите по 10-годишните ДЦК са поне 100 базисни пункта под нормалното им ниво. Коментарът му е, че с нормализирането на тези лихви, „загубите, които ще настъпят по портфолиата с фиксирана доходност ще са по-остри и по-остри“.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »