Кредитният рейтинг на САЩ може да бъде понижен отново, през 2013

15 ноември 2012 - 13:05 |   Прочетена (456) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

През 2011, САЩ излезе от разрушителната битка с бюджетните дабати с цената на първото понижение на „свещения“ рейтинг тройно А в историята й. През 2013 може да понесе още по-тежък удар, пише Ройтерс.

Битката за избягването на фискалната скала е първата от серията от вероятни партийни войни във Вашингтон, които, ако не бъдат разрешени, може да предизвикат още понижения на рейтинга на страната.

„Рейтингът е в ръцете на политиците“, казва Джон Чеймбърс, председател на комитета по суверенните рейтинги на Standard & Poor's, агенцията, която понижи рейтинга на САЩ през 2011.

В интервюта след изборите на 6 ноември представители на всяка от трите глобални кредитни агенции коментираха, че понижението на рейтинга на страната е „силно вероятно“, ако бъдат повторени събитията около вдигането на дълговия таван от 2011 или ако дефицитът не бъде намален.

Ако това се случи, то ще има последствия за цената на финансиране на държавата и може да отклони и инвестиции извън САЩ, въпреки че огромните пазари на САЩ и привлекателният й статут на спасително убежище, вероятно ще ограничат този ефект.

В липсата на значима, трайна визия за бюджета на САЩ, който всяка година излиза на дефицити от над 1 трилион долара, поне през последните 4 години, рейтингът ще падне.

Фискалната скала е само една стъпка по този процес, но опасността от понижение на рейтинга ще продължи да тегне над Вашингтон и през останалата част от 2013, дори проблемът с „фискалната скала“ да бъде решен.

„Ако не бъде постигната бюджетна сделка в началото на следващата година и ако дълговата траектория просто продължи да си расте...то тогава сме изправени пред понижение с една степен, до Aa1," – казва Барт Оостерфелд, управителен директор на суверенните рейтинги на Moody's.

Автоматичните съкращения на разходи, които влизат в сила в началото на януари, съчетани със значителни повишения в данъците, могат да отнемат около 600 милиарда долара от щатската икономика и да я върнат в рецесия, според безпартийната Бюджетна служба на Конгреса. Ефектът ще е постепен, но значим, а безработицата вероятно ще нарасне над 9%.

Ако Конгресът падне от „скалата“, от Moody's сочат, че ще наблюдават как икономиката ще се справи с резкия шок и ще запазят негативната си перспектива пред рейтинга на страната.

В крайна сметка, ако президентът и Конгреса не могат да постигнат сделка за стабилизиране и в последствие намаляване на дълга, който в момента е 16 трилиона, Moody's вероятно ще понижи рейтинга на САЩ.

Fitch, в същото време, сочат, че дори сделка с която ще бъде избегнато падането от фискалната скала, може да не е достатъчна САЩ да запази AAA рейтинга си.

Временни мерки за решаване на проблема, без ясна стратегия за следващите години може да предизвикат понижение на рейтинга, казва Дейвид Райли, управителен директор за сувуренните рейтинги във Fitch.

„Ще разберем в идните месеци, дали случаят ще е именно такъв. Няма много време. Страната се нуждае от комбинация от повишени приходи и намаляване на разходите“, казва Райли.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »