Жертвите на Санди в САЩ нараснаха до 74

01 ноември 2012 - 09:08 |   Прочетена (507) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Броят на жертвите на урагана Санди в Съединените щати достигна 74, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на местни медии. Новите данни все още са временни. Предишните бяха за 63 загинали. Общият брой на жертвите на супербурята е най-малко 145.

Преди да достигне североизточната част на САЩ, Санди причини смъртта на 71 души в Карибския регион, 54 от които в Хаити.

Обстановката в пострадалите от урагана райони в Съединените щати започна постепенно да се нормализира.

В Ню Йорк театрите и музеите заработиха отново, а електроснабдяването е частично възстановено. Пациентите в две болници в най-големия град в САЩ обаче бяха евакуирани, тъй като електрогенераторите в тези лечебни заведения не работят, предаде ДПА.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че една от най-големите му грижи в усилията за ликвидиране на последиците от Санди, е да бъде възстановено електроподаването на милиони американци в източните щати, предаде Ройтерс.

"Най-големият ни приоритет сега е токът да бъде пуснат отново", каза Обама, след като огледа щетите от стихията. "Тук сме заради вас и няма да забравим обещанията си, ще ги следваме, за да гарантираме, че ще получите цялата помощ, от която се нуждаете, докато се възстановите," подчерта президентът, цитиран от БТА.

Обама се срещна със спасители и жители на Атлантик Сити и обиколи разрушенията на борда да президентския хеликоптер заедно с губернатора Крис Кристи, отявлен привърженик на републиканския му съперник Мит Ромни.

Отправяйки призив за търпение, Обама предупреди, че проблемите, породени от бурята, няма да бъдат решени "за една нощ" и обеща федералното правителство да работи тясно с щатските и местните власти за преодоляване на последиците.

Мегабурята Санди изигра ролята на Злата вещица, като отложи Хелоуин (Деня на вси светии) за милиони разочаровани деца от Източното крайбрежие на САЩ, предупредени да стоят надалеч от провиснали електрически кабели и изкоренени дървета, съобщи Ройтерс.

Незапомнените щети, нанесени от Санди, попариха духа на веселбата и "разсрочиха" традиционното изпросване на сладкиши от врата на врата в някои градове от щата Кънектикът за 7 ноември - деня след президентските избори.

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи премести с декрет Хелоуин в понеделник, позовавайки се на съображения за сигурността в опустошения от бурята щат.

"Разстроена съм. Няма да е същото," сподели 12-годишната Пайпър Екълс от Мейпълууд, Ню Джърси, която бе похарчила 80 долара да си направи костюм, превъплъщавайки се в Ефи Тринкет, героиня от хитовия филм "Игрите на глада".

Някои родители в предградията на Ню Йорк се пребориха с покрусата и нескончаемото мрънкане на децата си, като им организираха дневни партита в паркове и паркинги, за да почетат празника на истинския му ден.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »