Ураганът „Санди” взе първите си жертви в Съединените щати.

30 октомври 2012 - 07:47 |   Прочетена (570) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Ураганът „Санди” взе първите си жертви в Съединените щати. Стихията връхлетя бреговете на Ню Джърси, при което загинаха най-малко 11 души от Западна Вирджиния до Северна Каролина и Кънектикът.

Ураганът предизвика поройни дъждове по улиците на Атлантик сити. В Манхатън бе регистрирано рекордно вълнение, което доведе до наводняването на подстанция и до повсеместно спиране на електрозахранването. Силните ветрове събориха строителен кран върху 90-етажен небостъргач. До жертви не се стигна, но властите разпоредиха евакуацията на високите етажи.

Милиони американци от 11 щати са без ток заради бедствието. Сред най-тежко засегнатите са Ню Йорк и Ню Джърси, където засегнатите са над 500 000 във всеки от щатите.

В една от най-старите атомни електроцентрали в САЩ се наложи въвеждането на режим на „особена ситуация”, съобщи федералната Комисия по ядрено регулиране.

Под заплаха от наводняване се оказа атомният реактор „Ойстер Крийк” в щата Ню Джърси. Първоначално там бе обявен режим на „необичайно събитие” – най-ниското ниво по приетата в американските АЕЦ скала за опасност. Два часа по-късно се наложи повишаването на нивото до второ от общо четири равнища.

В същото време представителите на комисията подчертават, че ситуацията е под контрол. Те очакват, че в близките часове равнището на водата в района на централата, която се намира в близост до Атлантическия океан, ще започне да спада.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви снощи, че се очаква бурята да започне да отслабва в полунощ местно време, след като надвиши първоначалните очаквания по отношение на силата си. Блумбърг предупреди нюйоркчани да останат по местата си, докато бурята отмине.

„Смятам, че ще отчетем малък брой жертви и това е важното“, коментира Джак Харълд, директор в центъра за обществена защита към Вирджинския технически университет пред CNBC.

„Ще станем свидетели на далеч по-голямо финансово отражение и финансови последици от бурята, и повечето от тях не са достатъчно добре застраховани, което може да се превърне в най-голямото природно бедствие, във финансово отношение, за САЩ“

Очаква се фондовата борса да остане затворена и днес, като това е първият път от 27 години, когато борсата остава затворена заради лошо време. Операторът на фондовата борса в Ню Йорк, NYSE Euronext съобщи че пазарите ще отворят в сряда, „ако времето го позволява“

NYSE Euronext съобщава, че подготвя резервни планове, в случай на непоправими щети на съоръженията си в Ню Йорк.

„Засега няма поражения по централата на NYSE Euronext, които биха могли да застрашат търговията. Резервният план е само предохранителен, предвид непредсказуемия характер на бурята“

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »