Кой ще замени Гайтнър и Бърнанке?

23 октомври 2012 - 17:33 |   Прочетена (618) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В последните няколко месеца спекулациите на Уолстрийт са свързани с това кой ще замени Тимъти Гайтнър като финансов министър, предвид това, че той даде ясни индикации, че ще напусне поста след изборите.

Вестник Ню Йорк Таймс, обаче, коментира в днешна статия, че има и друга интересна неизвестна, и тя е свързана с мястото на президента на Фед Бен Бърнанке. Изданието напомня, че кандидатът за президент на републиканците Мит Ромни заяви твърдо, че ще оттегли подкрепата за президента на Фед и ще сложи в централната банка по-доверена фигура, след като мандатът на Бърнанке изтече през януари 2014, т.е след 15 месеца.

Според Ню Йорк Таймс самият Бърнанке е заявил пред приятели, че дори и Обама да спечели, той най-вероятно няма да се кандидатира за нов мандат като президент на Федералния резерв.

Това ще е определено с един куршум два заека, като двете най-важни позиции свързани с финансите на световна икономика №1 ще са вакантни. А не бива да се забравя, че в последните години, в дълбините на кризата, отношенията между тези две фигури ставаха все по-важни.

Много имена се спрягат вече и за двете позиции. Но не винаги на тях се гледа като потенциален тандем, пише вестникът. Ню Йорк Таймс се опитва да представи кратък списък с фаворитите:

Водещото име на демократ, което изниква, когато се говори за поста министър на финансите е Ърскин Боулс, бившият шеф на кабинета по времето на президента Бил Клинтън, който се върна под прожекторите с плана си за редуциране на дефицита „Симпсън-Боулс“. Бизнес общността изглежда харесва плана и харесва и Боулс, отбелязва Таймс.

Преди година, когато Гайтнър заяви за първи път, че желае да напусне, и президентът го убеди да остане за още година, Боулс беше на върха на списъка, според близки до Белия дом. Това обаче може и да се е променило, пише вестникът и пропомня, че Боулс в частен разговор с бизнес лидери бе критикувал президента. Според източниците, това не е останало незабелязано от Обама и не е ясно дали той ще предпочете Боулс.

Не по-малко интригуваща е вероятността Боулс да бъде харесан и ако Ромни спечели. Няколко от поддръжниците на Ромни са подхвърлили идеята на кандидата и неговия екип. Подобен ход би бил бърз и ясен начин за Ромни да покаже, че иска план, който да търси подкрепата и на двете партии в Конгреса.

Сред другите имена, които се споменават, никой не изглежда като реален кандидат, най-малкото защото работят на Уолстрийт, коментира вестникът. Джейми Даймън, изпълнителният директор на JPMorgan Chase, смятан за подобен претендент, е вън от сметките. Той заяви наскоро пред Vanity Fair, “Възнамерявам да съм тук (в банката) още много години. Няма да ставам част от администрацията“

Лари Финк, изпълнителният директор на BlackRock, е голям привърженик на президента и бе коментирал пред приятели, че би се радвал да получи работата на финансов министър, но хора, близки до Белия дом твърдят, че няма никакви шансове.

Същото се отнася и за Роджър Олтман от Evercore Partners, бивш заместник-министър на финансите.

Според Ню Йорк Таймс единственият човек от Уолстрийт, който изглежда реалистичен кандидат е Кенет Чено от American Express. Чено е афро-американец, който е започнал в American Express през 1981 на скромна позиция, за да се издитне до изпълнителен директор.

Вестникът прави собствена прогноза за най-вероятния следващ финансов министър при Обама – Джак Лю. „Ако сте човек от бизнеса, ще попитате – Джак кой?“, пише изданието.

Лю е шеф на кабинета на Обама. Бивш адвокат и технократ от кариерата, той няма бизнес опит, макар за кратко да бе главен инвестиционен директор на Alternative Investments, подразделението на Citigroup, в периода между администрациите на Клинтън и Обама. Президентът обаче му има голямо доверие и това може да се окаже важен фактор.

За ролята на президент на Фед при Обама...

Кандидатите не са много. Най-отгоре седи Лорънс Самърс, министърът на финансите по времето на Клинтън и директор на Националния икономически съвет към президента. Той е сериозен и уважаван икономист, който е на „ти“ с числата и има мироглед подобен на този на президента. От него би било нормално да се очаква да продължи „хлабавата“ монетарна политика на Бърнанке.

Минус за Самърс е, че има репутацията на човек, който не е отборен играч. Той имаше и спорове с президента. И е разумно да се очаква, че който поеме поста на финансов министър, ще трябва да може да се справя добре със Самърс.

Има и няколко други имена от света на икономистите-демократи, но вероятно повечето от тях са „далечни“ кандидати – Джанет Йелън – настоящият вицепрезидент на Фед, Алън Крюгер, който за кратко бе заместник-министър на финансите.

Ако спечели Ромни, кандидатурите за министър на финансите и президент на Фед стават доста повечко.

Глен Хъбард, който бе шеф на екипа на икономическите съветници на президента Буш и е водещ съветник на Ромни е най-често спряган за новия президент на Фед, ако Ромни победи. Както и за поста финансов министър. Много е вероятно да получи една от двете позиции.

Въпросът е – кой взима другата? Ако Хъбард поеме финансовото министерство, другите кандидати за Фед са Грегъри Манкю, който също е бил шеф на икономическите съветници на президента, както Джон Б.Тейлър, икономист от Станфърд.

Ако Хъбард поеме Фед мястото на финансов министър остава с необятен брой кандидати.

Сред тях вестникът изброява Робърт Зелик – бившият президент на Световната банка. Робърт Портман, сенатор от Охайо, който е доста близък с Ромни. Не на последно място Майк Лийвит, бившият губернатор на Юта, също близък до Ромни и негов съветник.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »