С кой корпоративен лидер се съветва най-често Тим Гайтнър?

12 октомври 2012 - 12:09 |   Прочетена (710) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Когато щатският финансов министър Тимъти Гайтнър иска от първа ръка да научи какво мислят финансовите пазари за поредния ход на държавата, той най-често се обръща към Лари Финк от BlackRock, пише Файненшъл Таймс.

Изпълнителният директор на BlackRock, е фигурирал в дневника на Гайтнър за последните 18 месеца по-често от всеки корпоративен директор, пише изданието. Двамата са говорили поне 49 пъти, което е веднъж на всеки 49 дена, изчислява вестникът.

Разговорите и срещите с Финк през цялата 2011 и до юни тази година са повече от разговорите и обажданията до всички директори на големите 6 банки в САЩ, взети заедно.

Вторият човек в корпоративния свят, с който Гайтнър говори най-често, е старият му шеф, Робърт Рубин, който сега е в Centerview Partners, с когото са говорили 33 пъти за същия период.

Разговорите с Финк са повече и от тези с босовете на останалите големи инвестиционни групи, като Pimco, Fidelity, и AllianceBernstein.

Дневникът на Гайтнър, който е публично достъпен, записва всички официални разговори, включително такива с хора от администрацията, съветници и бизнес директори.

Той показва чести разговори и с някогашни колеги в публичния сектор, като Лари Съмърс и Ханк Поулсън, бивши финансови министри.

Разговорите с Финк, за които Файненшъл таймс пише, са били провеждани както по инициатива на Гайтнър, така и на Финк и са траяли между 5 и 10 минути. Във въпросните разговори не са включени такива, при които в календара е отбелязано, че е имало „срещи с бизнес директори“, без да се уточняват точните присъстващи, отбелязва вестникът.

Близките отношения между Финк и Гайтнър, които датират от дните когато Гайтнър оглавяваше Федералния резерв на Ню Йорк, между 2003 и 2009, показват до каква степен правителството е склонно да вярва на хората, управляващи активи, като добри съветници в условията на финансова криза, пише изданието.

BlackRock помогна на Фед да управлява ценните книжа, които централната банка придоби по време на национализацията на AIG и бе съветник и за Citigroup. Фонд мениджърът съветваше и европейски правителства, имащи проблеми с банките си и осигурява услуги за щатски държавни агенции, като се почне от мониторинг над ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, до оценката на токсичните активи, придобити от Националната администрация на кредитните съюзи.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »