Клинтън не подкрепя Франция за арменския геноцид, готви оттегляне от политиката

27 януари 2012 - 11:26 |   Прочетена (482) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Съединените щати няма да последват примера на Франция да криминализират отричането на геноцида над арменците по време на Първата световна война, заяви държавният секретар Хилъри Клинтън. Случайно или не това изказване излиза днес, когато се отбелязва Ден на холокоста, коментира БНР.

27 януари е датата, на която през 1945 година Червената армия отваря вратите на Освиенцим. През годините на Втората световна война там са били депортирани над 1 милион евреи от цяла Европа, 140 хиляди поляци, десетки хиляди военнопленници.

Освиенцим се превърна в синоним на най-зловещите кошмари на човечеството. Но има народ, който не допусна депортирането на свои сънародници до лагерите на смъртта. Трябва да се гордеем, че този народ е българският, коментира националното радио.

А що се отнася до споровете, те са на повече от век, за признаването или непризнаването на арменски геноцид. Франция далеч не е първата, признала арменското масово избиване и смята отричането му за престъпление.

Страните, криминализирали този исторически факт, са 21, включително и Русия. Съединените щати приемат свободата, но не изговарят думата геноцид. Открито заявяват, че имат дипломатически и военни опасения. Така че може да се спекулира дали е случайно, че точно сега Париж заговори за това.

Изказването на Клинтън идва в момент, когато в щатските медии се появиха информации, че тя напуска голямата политика. В четвъртък Клинтън е заявила пред хора от администрацията си, че след две десетилетия в активната политика иска почивка и няма да е част от екипа на президента при евентуален негов втори мандат.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »