Ватикана иска Световна централна банка

24 октомври 2011 - 15:57 |   Прочетена (906) |   Препоръчай (0) |   Коментари (2)

Ватикана призова днес за създаването на глобален публичен орган и „Световна централна банка“, които да контролират финансовите институции.

Солидният документ от отдела по правосъдие и мир на Ватикана е музика за ушите на движението „Окупирай Уолстрийт“ и други подобни движения по цял свят, които протестират срещу икономическата криза, пише CNBC.

Документът от 18 страници, наречен „Към реформирането на международната финансова и монетарна система, в контекста на глобална публична власт“, на моменти е доста специфичен, като призовава, например, за данъчни мерки по отношение на финансовите транзакции.

„Икономическата и финансова криза, през които светът преминава, кара всички – хора, народи, да преосмислят в дълбочина принципите и културните и морални ценности в основата на социалното съжителство“

Ватикана заклеймява, както го определя „идолопоклонничеството на пазара“, както и „неолибералното мислене“, които според него изглеждат изключително технически решения на икономическите проблеми.

„Всъщност, кризата разкри поведение като егоизъм, колективна алчност и трупане на материални блага в огромни размери“ – посочва се в документа, като в него се допълва, че световната икономика се нуждае от „етика на солидарност“ между богати и бедни нации.

„Ако не се намерят решения на различните форми на несправедливост, негативните ефекти на социално, политическо и икономическо ниво ще последват и ще доведат до климат на нарастваща враждебност и дори насилие, като в крайна сметка ще подкопаят самите основи на демократичните институции, дори тези, които са считани за най-солидни“

Ватикана призовава за супранационален орган, с глобален обхват на действие и „универсална юрисдикция“, който да води икономическата политика и решения.

Подобен орган трябва да вземе ООН за отправна точка на модела си, но в крайна сметка да стане независим и да има власт, която да гарантира, че по-мощните страни няма „да налагат силата си над по-слабите“

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Daniil
25 октомври 2011 - 16:24
1
Защо да не искат и едно правителство за целия свят ?
Rus
25 октомври 2011 - 18:36
2
Между другото, за първи път нещо написано от Ватикана не звучи като пълна глупост.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »