Уорън Бъфет и конгресмен продължават писмения си спор по данъчните декларации

13 октомври 2011 - 09:59 |   Прочетена (414) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Уорън Бъфет е платил 6,9 милиона долара федерални данъци върху доходите си за 2010 година, пише милиарделът в писмо до конгресмен от Канзас, в ход който добавя масло в огъна на дебатите, стартирали с предложението му за по-високи данъци върху богатите, съобщава Ройтерс.

Цифрата представлява 17,4% от облагаемите му доходи от 39,8 милиона, процент който той многократно повтаря, че е твърде малък, в сравнение с това, с което се облагат собствените му служители.

Бъфет предизвика бъркотия през август, когато коментира, че богатите трябва да са обект на по-високо данъчно облагане. Белия дом използва призива му и излезе с т.нар „Правило на Бъфет“, което цели повишаването на налозите върху най-богатите американци.

След коментарите на Бъфет, конгресменът-републиканец Тим Хюлскамп от Канзас изпрати през септември писмо до милиардера, в което го призовава да покаже данъчната си декларация.

Този месец Хюлскамп изпрати ново писмо до Бъфет, като обща да покаже собствената си декларация, ако Бъфет покаже неговата.

Бъфет, който е главен изпълнителен директор на конгломерата Berkshire Hathaway , e отговорил във вторник. Бъфет не е показал цялата си декларация, обаче, както мнозина го приканваха, пише Ройтерс.

В писмото, Бъфет повтаря, че вижда като неравенство факта, че той плаща при данъчна ставка под 20%, а персонала му над 30-те процента.

Но това, което той е казал на Хюлскамп е, че иска и други супербогати американци да покажат данъчните си декларации – изцяло, а не само ограничените данни, които самият Бъфет е показал.

„Ако можете да накарате останалите супербогати американци да публикуват данъчните си декларации заедно с моята, нещо, което ще е полезно за данъчния диалог и интелигентната реформа...аз стоя готов и открит, да участвам докрай в това упражнение“

Бъфет продължава и предлага метод да се накарат магнатите да покажат данъчните си декларации, като сред въпросните хора е и Рупърт Мърдок, който той често предизвиква по въпроса.

„Ако накараме „фаворизираните 400“ да си публикуват данъчните декларации, дори по отношение на различни елементи от декларацията цифрите да са скрити кодирано, ще е огромна стъпка да информираме законодателите и общественоста какво трябва да се направи“ – пише Бъфет

Хюлскамп, в изявление от вчера заклейми писмото на Бъфет като недостатъчно и отново го призова или да покаже изцяло декларацията си или доброволно да плати още пари на федераното правителство.

„Господин Бъфет все още отказва да покаже данъчната си декларация. Това, което разкрива той може и да е вярно, но е непълно и не обяснява как скрива милиони долари от облагане“ – пише конгресменът.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »