НАТО и Русия се опитват да намалят напрежението над Балтийско море

13 юли 2017 - 08:23 |   Прочетена (8415) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Постоянните представители на страните членки на НАТО и на Русия в Атлантическия алианс ще се опитат днес на среща в Брюксел да намалят инцидентите с военни самолети в небето над Балатийско море, след като в някои от тях се стигна до опасни маневри на пилотите.

На заседанието на Съвета НАТО-Русия посланиците от Алианса ще настояват руските пилоти да съобщават полетните си планове, да отговарят на авиодиспечерите или да се обозначават с бордовите транспондери.

Според Кремъл всички руски полети над Балтика се провеждат в точно съответствие с международното право.

Но инцидентите зачестяват. През юни бяха вдигнати под тревога руски самолети за пресрещане на прелитащ американски стратегически бомбардировач В-52. Миналия месец НАТО проследи три руски самолета над морето, включително два изтребителя, които алиансът твърди, че не са реагирали на призивите на авиодиспечерите или са отказали да се идентифицират.

Москва показа видео запис как полски F-16 съпровожда самолета на руския министър на отбраната над Балтийско море, докато руски Су-27 не му даде знак с маневра да се оттегли. Преди дни самолетът на руския президент Владимир Путин направи необичаен завой от над 500 км, за да не премине над полското въздушно пространство.

На Съвета НАТО-Русия се очаква посланик Александър Грушко да обсъди въпроса с въздушните инциденти, както и конфликта в Източна Украйна, в който от април 2014г. насам загинаха повече от 10 000 души. Алиансът обвинява Москва в директна подкрепа за сепаратистите и изпращане на оръжие и редовни войски. Москва отрича да участва по какъвто и да е начин в конфликта, който според нея е по-скоро гражданска война в Украйна.

Заседанието ще е едва петото от анексирането на Крим насам. На него ще се обсъждат и планираните военни маневри в следващите месеци.

За септември Русия и Беларус подготвят съвместни учения, които според натовски държави може да включат над 100 000 военни, както и да има тренировки за употреба на ядрено оръжие. Това се очертава да бъде най-мащабното учение от 2013г. насам.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »