Парламентарната група на БСП решава дали да изключи Кадиев

10 юни 2015 - 08:37 |   Прочетена (1328) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Парламентарната група на БСП днес ще решава дали да изключи депутата си Георги Кадиев. Това съобщи самият народен представител в профила си във "Фейсбук".

Отношенията между Кадиев и колегите му от БСП в парламента са обтегнати, откакто той предложи промени в Изборния кодекс, с които се разрешава предизборна агитация на чужд език, при положение че бъде осигурен "едновременен и точен превод на български език". Преди седмица парламентарната група на левицата реши на свое заседание, че не подкрепя предложението на Кадиев и настоя той да го оттегли, като му постави срок за това да вторник (вчера - бел. ред.)

 Сега, депутатът заявява, че предстоящото гласуване за изключването му няма нищо общо със законопроекта, който определя като "съвсем нормален". 

 "Убеден съм, че след 10-ина години ще се чудим как изобщо сме спорили за това. Както сега се чудим как е можело да се подкрепя робството, как бели и черни са били в различни градски автобуси, как жени не са били допускани в университет", пише Кадиев. 

 Депутатът  обвързва случая с история, свързана с Южна Африка и апартейда спрямо чернокожото население там през миналия век. "Ще ви разкажа една история. През 70-е и 80-е инвестиционният фонд на Харвард инвестира милиарди в Южна Африка, подкрепяйки икономиката на апартейда. Дори когато други фондове изтеглят парите си, те остават. Печалбите са прекалено добри. През 1999 обаче нещата са се обърнали. Харвард е срещу апартейда и кани като гост Нелсън Мандела, предлагайки му титлата "доктор хонорис кауза". Като извинение, но и умирайки от страх, че няма да приеме. Мандела прие. Прости и продължи напред. Бях там, чух речта му", пише Кадиев.

 "Не може да изключваш депутат заради закон, който е внесъл. При това не лобистки, не корпоративен, а за човешки права. Абсурдно е. Това е само поводът. Причината? Така и не я разбрах", заявява Георги Кадиев. Той завършва поста си с думите: "Каквото и да стане утре, помнете историята с Мандела. Нещата се обръщат."

По време на работата на миналия парламент, при промяната на Изборния кодекс, самият Кадиев е гласувал против предложението да отпадне забраната за агитация на майчин език. Ден след внасянето на сегашните си предложения в Народното събрание той е заявил пред депутатите на БСП, че "всеки има право на грешка".

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »