Муравей Радев: Много хора знаят какво точно се случи с КТБ и са длъжни да кажат

21 април 2015 - 10:47 |   Прочетена (744) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Моделът на Корпоративна търговска банка бе осъществен с държавна политическа подкрепа, заяви в предаването "Преди всички" на БНР бившият финансов министър Муравей Радев. По думите му определени служители, а не самите институции - като БНБ, прокуратурата и ДАНС, носят персонална отговорност за сриването на четвъртата по големина банка в България.

Радев припомни, че банките имат право да кредитират до 25% от собствения си капитал фирми на свързани лица. 

„Ако собственият капитал на банката в нейния разцвет беше близо 700 милиона, 25% (към 140 милиона лева) би могъл да даде на такива свързани лица Цветан Василев. Той е дал повече от 20 пъти над този размер. Три милиарда и половина е пръснал по такива фирми - свързани с него лица. Това е порочният модел. И този модел не може да съществува без чадър върху него. Много хора знаят какво точно се е случило и сега са длъжни да кажат как се е случило”.

Муравей Радев бе категоричен, че проблемът с Корпоративна търговска банка е изолиран за българската банкова система. 

Кризата в Гърция и евентуалното излизане на страната от еврозоната няма да дестабилизира българските банки с гръцко участие, защото те не притежават гръцки държавен дълг, коментира Радев.

„Вместо Гърция да потъне, България може да изпадне в незавидно положение, ако създаде една нова банкова криза. Никакви причини няма, ако те (гърците - бел.ред.) върнат драхмата и се откажат от еврото, Европейската централна банка да не продължи да подкрепя други банки в рамките на ЕС - като нашите например. Така че за мен никаква опасност тук не съществува”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »