Плевнелиев: Ще инициирам референдум по изборните права

19 март 2015 - 10:53 |   Прочетена (855) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Уверен съм, че пряката демокрация ще ангажира в много по-голяма степен потенциала на нацията. Пряката демокрация може да лекува представителната демокрация.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на Народното събрание. Той обобщи проведените през изминалия месец консултации с парламентарно представените политически партии, предаде БГНЕС.

Ще инициирам национален референдум по изборните права на българските граждани, който да се проведе заедно с местни избори, заяви държавният глава. Той отбеляза, че реформите по време на избори се правят трудно, но избори ще има и за напред.

Плевнелиев призова да бъдат оповестени разчетите за състоянието на болниците, на спешната помощ, на осигурителната система, на пенсионните фондове. Президентът не пропусна да отбележи тежкият удар, който пое банковата система. Важно е не просто да се справим с кризите, а да поемем напред, добави той. През 2015 година може да приемем принципни закони в туризма, които да дадат сигурност и стабилност, каза Плевнелиев.

Мирът и просперитетът са невъзможни без върховенството на закона. Балканите и Европа са съсипвани многократно, именно защото някой е решил, че може да наложи целите си с оръжие, смята Плевнелиев. Той заяви, че няма алтернатива на разрешаването на конфликта между Русия и Украйна освен мирния път. Европа е нашият цивилизационен избор. Уважаваме суверенитета и териториалната цялост на всяка страна, продължи той.

Относно армията президентът заяви, че националната ни сигурност е гарантирана единствено и само като част от НАТО. Всички осъзнаваме финансовите трудности през последните години, но сигурността няма цена. Българската армия се нуждае от разумен и достоен бюджет, каза Росен Плевнелиев. Той е категоричен, че страната ни трябва да се придържа стриктно към поетите ангажименти от срещата на Върна в Уелс. Сигурността струва пари, но мирът и свободата са безценни, заяви Плевнелиев.

Нека през годината дадем нов тласък на интеграционни процеси. Има много смислена работа за вършене. Нека 2015 година е година на стабилност и реформа, година на прогрес по националните приоритети, заключи президентът.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »