Етнически българи не били участвали в редовете на „Ислямска държава”

03 ноември 2014 - 09:40 |   Прочетена (687) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Днес ще има среща при служебния премиер Георги Близнашки, за да се реши дали да има заседание на Съвета по сигурност заради данните за български граждани, които се бият на страната на „Ислямска държава“ или това заседание да бъде подготвено, но оставено за новия кабинет.

Това каза в ефира на „Хоризонт“ министърът на правосъдието в служебния кабинет Христо Иванов. Ситуацията с „Ислямска държава“ е толкова сложна и рисковете около нас – толкова много, че всеки ден можем да свикваме заседание на Съвета по сигурността и да обсъждаме тези, каза той.

„Рисковият фон около България е много висок, но големият проблем на България е, че някак си институционалната реакция на този рисков фон не е адекватна. Ние оставяме нашите институции в състояние на перманентен полуразпад. Трябва да намерим начин вътре да излезем от това състояние, за ад се справим с тези рискове”.

Славчо Велков, специалист по антитероризъм, уточни, че още в края на предишното правителство е създадена работна група от представители на МП, МВнР, военно разузнаване и МВР, която работи за предложение за постановление и промяна в законодателството, с което да се инкриминира участието на българи на страната на терористични организации. Това вече е сторено в съседни страни като Македония и Косово.

„В началото на август вицепремиерът тогава Йовчев обяви създаването на Национален контратерористичен център, който включва топ специалисти от всички структури, които изброих, в който център трябва да се събира цялата налична информация за признаци на терористична дейност, в това число на лица и фирми, да се анализира и на тази база да се планира противодействието. Ако там, в този център се събира необходимата информация, защо да не се анализира и конкретния казус, за който говорим сега”.

„Шаламанов се позовава, първо беше на чужди служби, след това - на чужди дипломати. Цитирам медиите, разбира се. Бързам да кажа, че чуждите дипломати далеч не са достоверен източник на информация. Има партньорски обмен между службите и, поне засега, подобна информация не се е завъртяла”.

Иванов не изключи с български документи да са се сдобили съпричастни към страната ни сирийци, но беше категоричен, че засега българи не са били участници в действията на групировката, макар на територията, контролирана от нея да има над 3000 европейски граждани от арабски етнически произход.

„Това, което чух от господин Шаламанов, според мен е политическо говорене и то цели извличането на дивидент. Това е: „Вижте, ние сме достатъчно значими и няма да бъде зле да останем и в следващото правителството“. Дори ще отида по-натам. Имам чувството, че премиерът Близнашки се чуди през последните седмици и дни как да оправдава гафовете на своите министри”, каза Велков и припомни тиражираните информации за намалено газоподаване без да се уточни, че Булгаргаз няма пари.

Леките обвинения в политическо говорене са, за мен, доста безотговорни, особено от страна на експерти, които самите влизат веднага в режим на политическо говорене и сменят темата – изведнъж се появява „Газпром“ отнякъде и т.н., коментира министърът на правосъдието в служебния кабинет Христо Иванов. Той коментира и акцията на ДАНС, при която бяха задържани 2 екипа на смяна в митниците на ГКПП "Лесово". Според него, корупцията на всички нива в държавата лесно преминава в инструмент за подронване на националната сигурност и докато започнем сериозна борба с корупцията на всички нива, не можем да се чувстваме сигурни в държавата си пред лицето на заобикалящите я рискове.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »