Плевнелиев: Българските олигарси са пристрастени към държавните пари

12 август 2014 - 10:13 |   Прочетена (717) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Нашите олигарси са пристрастени към държавните пари, коментира в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс" президентът Росен Плевнелиев.

Той посочва, че могъщите олигарси и политиците разчитат твърде много на публичните средства.

Държавният глава призовава да се въведе ред в търговете за енергийни и инфраструктурни проекти.

"Като президент аз съм разочарован, че много решения за (държавни поръчки), по-конкретно за големи инфраструктурни проекти, са взимани без достатъчно прозрачност и при затворени врата", коментира Плевнелиев.

Той допълва, че хората биха искали да има повече прозрачност в тези сектори. "Затова служебното правителство ще има за приоритет да подготви законодателството по въвеждането на електронни услуги, които да бъдат приети от следващите управляващи", посочва той.

Президентът технократ изглежда има предвид сделката, обявена през май, при която Български енергиен холдинг (БЕХ) подписа с няколко базирани в София частни подизпълнители за изграждането на българската част от „Южен поток”, коментира изданието.

Проектът е изправен срещу критики, заради цената си от 3.5 милиарда евро за българската си част, която според енергийни консултанти в София е близо 3 пъти по-висока от цената (за подобен участък) в централна Европа.

Проектът отново бе в центъра на скандал, след като компания, контролирана от Генадий Тимченко, който бе в списъка със санкционираните от САЩ, се оттегли в последния момент от съвместното дружество с БЕХ за изграждане на „Южен поток”, коментира вестникът. Компанията на Тимченко бе заместена от дъщерно дружество на „Газпром”, без всякакъв конкурс.

Брюксел, който вижда „Южен поток” като заплаха на опитите си за диверсифициране на европейските газови доставки, стартира проверка през юни, точно когато българските подизпълнители се готвеха да започнат строителството.

„Южен поток” ще остане замразен, докато трае проверката на ЕС и ще започнем строителството само, ако комисията даде зелена светлина, независимо колко време ще отнеме”, казва Плевнелиев.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »