Стоян Александров: Стига сме обръщали внимание на кресльовците

10 юли 2014 - 15:18 |   Прочетена (705) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

За това политическо говорене на Бойко Борисов, че държавата ще фалира, че трябва актуализация не само на бюджета на НЗОК, но и на държавния, трябва да се пита той самият. Дали ще отговори, е друг въпрос. Доколкото знам вчера премиерът Пламен Орешарски даде изявление, в което обясни, че нещата не стоят така, а кой по-добре може да знае от него. Това казва в статия за агенция БГНЕС Стоян Александров, бивш финансов министър и бивш председател на надзорния съвет на Д-банк.

„Бойко просто трябва да се намира на приказка. Той си поставя за цел да докаже, че държавата е фалирала благодарение на това управление. Той смята, че негово е било много по-добро. За съжаление такава цел си поставят и много от неговите министри и депутати – гледат го в очите и повтарят едно и също каквото каже той”, казва Александров.

„Нито бизнесът, нито финансистите обаче обръщат особено внимание на неговите приказки. Борисов говори за пред чужденците. Така или иначе сме в предизборна ситуация – всеки чака резултатите от изборите. Дали се приказва или не – няма какво кой знае да се случи”.

„Погледнем ли назад, няма година, в която да не плачат колко са малко парите за здравеопазване. А там е едно и също – защото там безобразно се краде. Няма контрол. За съжаление щом е докарано до там в най-хуманната професия да останат най-големите мошеници, представете си що за държава е това”, казва Александров и допълва:

„Затова и 500 милиона да им дадат, пак няма да им стигнат, защото в здравеопазването не се реформира нищо. Има и свестни хора като проф. Миланов и други, само че не ги слушат. Има хора от съсловието, които казват много умни неща, но никой не ги чува. Обръщат внимание на кресльовците, дето само плачат. А тези, които говорят разумни неща, не са чути, все едно минава покрай ушите. Време е това да спре. Актуализация нищо няма да промени при такава ситуация, която не е от днес, между другото”.

Здравната каса не може да осигури пари за собствена сметка и затова иска да дръпне пари от бюджета. Няма от къде другаде да дойдат парите. А за това трябва да се промени Закона за бюджета – но само в частта му за парите за здравеопазване. Трябва да се види откъде ще дойдат парите – дали за сметка на дефицит, дали за сметка на икономисване на разходи в други отрасли, коментира Александров.

„Гледам хора коментират, а като нямат пълна информация, е по-добре да се въздържат. Но да говорят, че държавата ни е фалирала? – Какво искат да кажат? Мислят, че това ще им помогне за изборите. След това ще дойде на власт ще каже "ето аз спасих тази държава". Нещо много станаха спасителите на тази държава. Майки и спасители – бол. Спомнете си само колко са спасителите на валутния борд… Това са идиотщини” – казва бившият министър.

Този напън няма как да се удържи освен като се отиде на избори. На новото правителство да се даде толеранс, кредит на доверие за определен период от време. Ако са разумни тези, които дойдат, да започнат да правят реформи и то още през първите седмици, докато се оправдават с наследството, което са получили. Това си го повтаряме вече 20 години. Сценарият е един и същ – не е кой знае какво. Но тези, които смятат да дойдат на власт имат ли виждане как трябва да се направи тази реформа в здравеопазването, а не само да хленчат? Да кажат каква ще е реформата. Такова нещо не съм чул от Бойко Борисов, ако дойде на власт, какво ще направи в първите дни в областта на здравеопазването или в образованието, или в други сфери, завършва Александров.

Етикети:

Реклама

Коментари »

Пази боже
10 юли 2014 - 15:32
1
Пази боже преподавател по Марксистко-Ленинска Политикономика, да почне да дава мнение за финансите на страната.
Защо пише все, че е бивш, бивш, бивш - защото за чеп за зеле не става, освен да важничи пред студенти.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »