Българите в Молдова искат присъединяване към Гагаузия, ако не получат специален статут

14 април 2014 - 12:55 |   Прочетена (593) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Етническите българи от молдовския район Тараклия ще поискат да влязат в състава на Гагаузия, ако парламентът в Кишинев не им предостави специален статут. Това е заявил кметът на населения предимно с българи район Сергей Филипов, пишат румънски вестници.

Филипов е изтъкнал, че одобрената от парламента на Молдова стратегия за децентрализация предвижда Тараклия да бъде присъединена към района Кахул, където българите биха били малцинство.

"Проблемът е, че сега в Тараклия българите представляват 72% от населението, а ако влезем в състава на Кахул, ще бъдем само 6 на сто", заявил кметът, цитиран от "Журнал де Кишинеу".

Според него в района би могъл да се организира референдум, подобен на този в Гагаузия. "Не можем да поискаме независимост, защото това е невъзможно. С евентуално присъединяване към Гагаузия обаче ще се ползваме от специален статут. Тоест, ако Република Молдова се обедини с Румъния, Тараклия и Гагаузия ще имат право да излязат от състава на Република Молдова", е казал Филипов.

Според преброяване на населението от 2004 г. етническите българи представляват 65.56% от 43 151 жители на Тараклия. Още миналата година местните представители на българското население поискаха административна и културна автономия и предложиха българският език да стане втори официален език в региона.

Инициативата на българите в Молдова идва, след като на референдум през февруари жителите на Гагаузия масово се произнесоха в полза на присъединяване на Република Молдова към водения от Русия Митнически съюз и за евентуално обявяване на независимост на гагаузката автономия. Етническите руснаци от северния молдовски град Бълци също поискаха автономия през 2012 г., припомня вестник "Ромъния либера".

След анексирането на Крим от Русия съществуват опасения за напрежение около приднестровския конфликт и евентуален натиск от страна на Москва над Молдова преди подписването на споразумението за асоцииране с Европейския съюз, очаквано през юни, отбелязва румънското издание.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »