Радан Кънев: Ахмед Доган е бизнес лидерът на България

18 февруари 2014 - 12:11 |   Прочетена (677) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Във всички случаи на етническо напрежение в България ние виждаме ръката на посткомунистическата мафия". Това каза в сутрешния блок на Би Ти Ви говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев. Той беше помолен да обясни позицията на блока, който видя в протеста в Пловдив и погрома над Джумая джамия ръката на Ахмед Доган.

"Доган в голяма степен е символ, включително като агент на ДС, на тези процеси. Самият възродителен процес е продукт на икономическата криза на комунистическия режим и опит да бъде отвлечено вниманието. Същото се случи пред 90-та година с демонстрациите против връщането на имената на българските турци, с едни комитет, в който тогава беше Георги Първанов, друг агент на Държавна сигурност. Тогава отново целта беше да се отклони вниманието от промяната, която българските граждани искаха. Това се случва отново и отново винаги в ситуация на криза, винаги, когато тези хора губят властта, винаги в предизборна ситуация", каза лидерът на ДСБ и говорител на Реформаторския блок.

"Това е опасно палене на чергата. Слава Богу, много граждани са толерантни и не се хващат на тези неща", отбеляза политикът пред Би Ти Ви.

Попитан как точно Доган може да влияе на футболни агитки и с какви механизми става това, Кънев отговори:

"Виждаме много преки връзки между ДПС и хора, които в проявяват краен национализъм – групировката около ВМРО и Бареков. Връзките между Бареков и ДПС са доста преки през господин Пеевски, който стана напоследък популярен в много свои роли. Имаме основание да търсим общи спонсори. Журналистите трябва да разследват дали собственикът на Ботев - Пловдив има връзки с ДПС. Защото в публичното съзнание има връзки".

И повтори, че са съвсем ясни общите механизми, по които "се пали чергата на гражданския мир". Според Кънев това се прави за неколцина души, свързани със службите и с мафията, а тяхната цел е просто да запазят властта и позициите си.

"Като не успяха да режисират социални протести – виждате нелепи римейки на февруарските протести, абсолютни фарсове.. Защото едно е да излязат искрено възмутените хора февруари 2013 година, друго е да излязат Бареков и Каракачанов. Това е пародия, това е смях. Какво - бедни ли са, не могат да си платят тока ли? И като се вижда, че по този начин не става, се измислят етнически протести. Да се стига до там, че се чупят се прозорци на храмове в България. А през това време от ДПС в парламента се чуват, напълно съзнателно, провокативни изказвания. Как го съгласуваха?" 

Кънев напомни, че в България от стотици години има храмове на различни религии, а в центъра на столицата храмовете на четирите основни религии са изградени на метри разстояние. По думите му ставаме свидетели на политическа акция срещу гражданския мир. 

На въпроса наистина ли вярва, че ДПС само си е организирало атаката срещу джамията в Пловдив с цел отклоняване на вниманието, Кънев каза:

"Твърдя, че и върху ДПС, и върху крайните националисти в България контрол имат едни и същи мафиотски кръгове.

„ДПС отдавна не е партия на българските турци". На въпроса кои са тези мафиотски кръгове, отговори: "Може би точно тези, свързани пряко с Ахмед Доган". 

"Доган за мен не е лидер на българските турци. Ахмед Доган е бизнес лидерът на България от времето на Мулти. Той е бизнес лидерът на България и днес. Той злоупотребява с българските турци. Поставя ги в застрашено положение в името на икономически, а не етнически и верски интереси. В България етнически и верски проблеми няма и няма да има, най-малкото защото Реформаторският блок няма да го допуснем."

По думите му в обединението има турци, роми, католици и православни, "има всякакви хора и ние сме заедно срещу мафията". Попитан как гледа на дебата да има ли агитация на майчин език, Радан Кънев коментира, че това е напълно изкуствено повдигнат въпрос.

"Това е направено точно сега с цел да се мобилизират електорати в крайния националистически вот и в турския вот. Защото те виждат, че ги изпускат. Защото "Атака" беше в коалиция с ДПС до вчера  - и трябва някак да си спаси електората от тази свръхлъжа. А ДПС беше в коалиция с БСП и с "Атака". Излъга хората си пред очите им, единственото, от което се интересуваше, беше партийни назначения и грабеж на постове и на пари. И сега, в стремеж да си спасят лицето пред своите избиратели и в опит да си заметат следите, са готови да предизвикат етнически конфликт в обществото", обясни позицията на реформаторите Кънев. 

"Това е лъжа. Този дебат е лъжа, този конфликт е лъжа. България има друг дневен ред – промяна в правосъдието, промяна в икономиката", напомни той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »