Плевнелиев: В последните 3 месеца се води политика на реваншизъм

02 септември 2013 - 14:10 |   Прочетена (646) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

През изминалите три месеца бяхме свидетели на политика на реваншизъм и на много силно противопоставяне. Това мнение изрази пред медиите президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Той изрази надежда, че през новия политически сезон ще се търси консенсус "поне по въпросите, които протестиращите граждани от началото на тази година поставят на дневен ред, а именно - монополи, мафия, корупция, олигархия, системата на правораздаването". 

Плевнелиев каза, че приветства желанието на депутатите да излязат с декларация по националните приоритети в началото на новия политически сезон. "Приветствам и желанието на политическите сили да търсят решение в рамките на парламента за общи действия по тези приоритети", каза Плевнелиев.

Президентът припомни, че е поставил и други теми, за които е абсолютно убеден, че са предмет на консенсус "и не могат просто само на инат и единият срещу другия като подход да бъдат реализирани".

Той посочи, че това са и реформата в сектор "Сигурност", и програмата България 2020, както и еврофинансирането през следващия програмен период. "Надявам се отвъд политическото противопоставяне да започнат да се изграждат и мостове от следващите дни", заяви държавният глава.

Той разкритикува хода на реформата в сектор "Сигурност", нарече промените в Закона за ДАНС грешка като изтъкна и своята отговорност за това, че "нещата в този закон не станаха както трябва".

"Честен съм, казвам го на цялата нация и искам да се върнем към единствено правилния и национално отговорен подход – а именно консенсусът от 2012 г.", заяви Плевнелиев, напомняйки за единната позиция по реформата в сектор "Сигурност", постигната в Консултативния съвет по национална сигурност след атентата в Бургас. "Тогава и БСП, и ДПС, и ГЕРБ, и "Атака", и Синята коалиция, и всички институции казаха: така го правим", припомни Плевнелиев. Упрекна и предишните управляващи, които не са внесли пакета закони за реформа до април 2013 г., както е било планирано.

"Сега сме с ново правителство и нов парламент, но всички участници днес, включително и управляващите са същите, които са постигнали консенсуса от 2012 г. Моята голяма молба към тях е да се върнат заедно всички към това, което договорихме през 2012 г., защото то е смисленото", призова президентът.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »