Пламен Орешарски: Истинската картина изглежда по-мрачна

31 май 2013 - 08:57 |   Прочетена (1093) |   Препоръчай (0) |   Коментари (2)

"В рамките на първия ми работен ден започвам да разбирам неща отвътре, които оформят по-мрачна картина отколкото я виждах през официалните данни. Следващата седмица може би ще разкажа за нея. Но даже дефицитите, задълженията, капиталовите дупки са на втори план; най-големият проблем е изгубеното доверие на гражданите в управлението. Предстои много работа, за да се върне то поне частично",

коментира новоизбраният премиер Пламен Орешарски в "Шоуто на Слави".

"Днес моите вълнения са свързани с програмните очаквания и разминаването им с реалностите, защото реалностите са доста тежки. Предстои много работа, на първо време - да постигнем известно стабилизиране както в публичния сектор, така и в икономиката.

Запазвам увереност, че в края на мандата ще имаме и малко по-добър стандарт, и повече надежди", каза още той, но добави, че има притеснения дали българите ще проявят известно търпение, докато минем през този труден период.

Ще търся подкрепа от всички 240 депутати от този парламент - разчитам на подкрепата на двете политически сили, но ще търся подкрепата и на останалите депутати, подчерта премиерът.

"За състава на правителството съм правил много консултации с академични кръгове. Търся хора, които разбират от работата, която им предстои. Мисля, че в моя кабинет няма нито един, за когото да се каже: "Той не разбира от сектора, който ръководи."

Важни са и почтеност, и добра кариера до този момент. Не споделям аргументите, които често се чуват, когато обозначаваме някои като нови лица. За мен новите лица крият много рискове.

Може да бъдат много добри, но може и да се провалят, но такъв риск не бива да се поема, когато се селектира висш управленски кадър, заяви Орешарски.

Изборът на Цветлин Йовчев за министър на вътрешните работи е знак, че в това министерство ще надделява професионализмът, аргументира се той.

"Взех решението след консултации. Попитах много хора, всички се изказаха изключително ласкаво за професионалните му качества, в това число и хора, които минават за негови опоненти. Приех риска да бъда обвиняван, че в кабинета ми има много приближен до правителството на ГЕРБ", каза Орешарски.

"Днес едно от първите неща, които ми съобщиха, е, че приходните агенции очакват

неизпълнение на приходите със суми от порядъка на 1 млрд. лв.

В разходите едва ли ще съумеем да направим чак такива спестявания; напротив, аз вече поех ангажимент през есента да подсилим бюджетите на най-бедните български граждани, свързани с първокласниците, както и с енергийните помощи през октомври.

Ще бъдем в напрежение тази година, но все още вярвам, че можем да си съберем дефицита, както е по-закон. Ще засилим приходната част, убеден съм, че в края на годината ще има резултати, но е рано за твърди ангажименти.

Приходите очевидно няма да се изпълнят. Нашият стремеж ще бъде да свием тази дупка от 1 млрд. лв. на по-малко. Предстои доста сериозна работа с приходните агенции така че да нормализираме тяхната дейност.

Общото ми впечатление е, че има доста отслабване на администрацията", коментира Орешарски.

Той отбеляза, че

новото правителство има да доста неща за плащане:

заем от малко над 800 млн. лв. беше взет февруари, при това - за шестмесечен срок, така че август да го плаща следващото правителство.

"През август ни предстои да изплатим тези 800 млн. лв., а отделно правителството е забавило плащането на вноската в Международния валутен фонд, която е около 600 млн. лв. Така че ето 1,4 милиарда лв.", коментира новият премиер. 

По думите му било мит, че сме остров на стабилност.

"Може да сме остров на стабилност само на фона на държави, които по същество фалираха - доста държави от южната периферия. Силно съм убеден, че няма да стигнем до там, но за съжаление ни предстои труден период на разчистване на заварени задължения", каза Орешарски.

"През 2009 г. тогавашният премиер истерично обясняваше как са му завещали 2,2 млрд. лв. задължения.

Само искът на "Росатом" сега за спирането на АЕЦ "Белене" е 2,4 млрд. лв.", добави той.  Според него

имало голям шанс "Росатом" да спечели делото,

ако не за цялата тази сума, за някаква значителна част от нея.

Относно АЕЦ "Белене" Орешарски смята, че трябва да се актуализират анализите, разчетите за прогнозно потребление след 10-15 или 20 години; отново да се проверят дали сметките на HSBC са актуални към днешна дата.

"Трябва да видим как след 7-8 години тази централа ще се вмести в нашата енергийна система. Специалисти са обяснявали, че не е толкова просто една такава централа да влезе в цялата енергийна система.

Освен това това не е проект, който тепърва ще стартира. Това е проект, в който са вложени много средства, проект, по който трябва да платим тези милиарди.

Трябва да се отчита дали е по-евтино да се откажем и да платим тези суми, или да завършим "Белене". Аз имам усещане, че по-изгодният вариант ще е да завършим "Белене", но нека не бързаме", добави Орешарски. 

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

един реалист
31 май 2013 - 09:31
1
Уважаеми българи,сега е момента да бъдем единни и подкрепим
новото правителство,спасител на нацията.Спомнете си за "големите
злоупотреби",за папките по чекмеджетата и кашоните.И какво излезе от тази "ПУШИЛКА" НИЩО СЪЩЕСТВЕНО.Да има някой осъден от миналото правителство на тройната коалиция ?Н Я М А .зАЩО няма
защото това бяха коьрфишеците на Боко и Цвъки.Реването беше
голямо,че има нерезплатени сметки.А сега какво е положението -
връщане на заем в размер на 800 мил.,вноската или задължение в
размер на 1.4 милиарда лева.Е БОРИСОВ бумеранга се завръща сега.Що че кажеш.Балона се спука и ти лъсна зад....ка.
ДЕРЗАЙТЕ ГОСПОДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ за благото на хората
нека кервана си върви въпреки лаят на кучетата.
мрази комунисти
31 май 2013 - 21:24
2
само тъпанар може да си помисли че комунисти ще оправят положението защото 20 години все ни оправяха и като гледам в правителството само милионери
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »