Марешки: Янев плаща на журналисти и социолози

05 март 2013 - 16:19 |   Прочетена (753) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

"Яне Янев е забъркал доста каши между много хора." Така председателят на "Либерален алианс" и собственик на аптеки Веселин Марешки започва уточнението си за репликите си от вчера, че вече бившият му коалиционен партньор "се е разбрал с Цветан Василев и че там всичко е платено".

Днес Марешки коментира развалената коалиция с РЗС и протестите във Варна на пресконференция в София, предава Дневник.бг.

На въпрос да изясни коментара си от вчера пред ТВ7 Марешки казва:

„Съжалявам, че споменах имена защото може би тези имена не са и замесени, но ако трябва да цитирам неговите думи (на Яне Янев - бел. ред.) - разбрал се е навсякъде с определени социолози, журналисти и собственици на медии да му бъде създаван добър имидж и съответно социолозите едва ли не лека-полека да показват възход на неговата формация".

Вчера двамата бивши коалиционни партньори си размениха нападки кой бил разговарял с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Според Марешки не той, а

Янев се е договарял с ЛИДЕР за предстоящите парламентарни избори

По този начин лидерът на РЗС създавал "мрежи в 4-5 области, където ЛИДЕР да имат водачи на листи". Марешки посочва сред тях Перник и Кюстендил, които лично Янев му посочил на карта. Той казва, че не знае подробности за финансирането им.

Като причина да разтури коалицията си с РЗС аптечният бос посочва това, че Янев настоявал съюзът им да плаща на социолози, политолози и журналисти, на което той не се съгласил.

"Аз му казах защо да плащаме, сега хората искат да виждат нови лица, чувствам себе си за такова", заявява Марешки. Лидерът на РЗС обаче дал аргумента, че

"който не си плаща, няма да вкара депутати в парламента, защото всичко е въпрос на мрежи".

"Аз мрежи няма да създавам. Няма да дам нито един лев на никого", заявява Марешки, но призовава полицията да си свърши работата, като провери информацията за плащането, а той е готов да помага. По думите му "има ли законни избори, Янев няма да бъде в следващия парламент".

След като заявил намеренията си да разкрие публично случващото се, започнали заплахи от Янев, които преминали в молби.

"Знаете как се моли Яне - естествено на колене"

добавя Марешки.

Накрая пак имало заплахи - "дори и с управляващите".

"Естествено, когато човек се води от други думички - предателство, измекярщина, подлост, е нормално да се очакват такива неща", коментира още за бившия си коалиционен партньор Марешки.

Той припомня, че протестиращите вече не искали старите лица на прехода да управляват. А сред тях все пак само на Борисов му предстояла проверка на доверието на хората чрез избори дали ще управлява повторно, другите, които са били на власт досега, вече били губили избори веднага след това.  

Марешки отказва да оценява работата на премиера в оставка само в негативен план.

Според него и Борисов има грешки, но построил метро, магистрала, зала и реализирал редица инфраструктурни проекти.

"Когато Борисов подкрепи Кирил Йорданов, на мен това не ми харесва", добавя той. След това критикува тройната коалиция, която с големите бюджетни излишъци не е строила толкова. Неведнъж този аргумент са използвали и членове на правителството.

На въпрос, ако партията му влезе в парламента, какво управление би подкрепила, Марешки избягва отговора. Той обяснява, че "това ще стане ясно след 12 май" и добавя, че според него прогнозите на социолозите, които дават преднина на БСП пред управляващите, не са верни.

"Ако трябва да кажа своето вътрешно усещане, това, което говоря и с хората, това, което казват и социолозите за моите конкуренти, аз мисля, че ГЕРБ е на първо място", казва Марешки.
 
Той коментира и протестите във Варна. Общинските съветници на "Либерален алианс" вече подали оставка, включително и политиците в цялата листа. Той призова отново кмета Кирил Йорданов да подаде оставка (междувременно стана ясно, че утре той ще подаде оставка - бел.ред.). Изчисленията му показвали, че "с изключение на 100 - 200 провокатори" в неделя останалите 50 хил. души му симпатизирали.

По думите му политическите му опоненти са ощетявали местната управа чрез обществени поръчки. И той бил купувал имоти и терени, но на пазарна цена. През цялото време той не назоваваше кой стои зад тези сделки и какви са връзките на злоупотребилите с кмета на Варна.

Марешки обещава, че ако той вземе държавната власт, ще увеличи доходите, ще намали разходите и ще направи постепенно минималната работна заплата 600 лева.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »