Учени заснеха рядък бозайник, като от „Междузвездни войни”

21 март 2015 - 21:09 |   Прочетена (9364) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Тази космата топка на снимката, която прилича досущ на расата Иуок от „Завръщането на джедаите”, е всъщност застрашен вид, който е родственик на заека и наскоро неин представител бе видян за първи път от десетилетия.

Видът е открит за първи път през 1983 и отделни негови представители оттогава са виждани изключително рядко.

За първи път животинчето е видяно в планините Тяншан в Китай, където живее в дупки и пукнатини в скалите. Въпреки че в Северното полукълбо има и други представители на неговото семейство – пика, Тяншан е единственото място, където е виждан конкретно този вид, Или пика.

Въпреки че учените знаят ареала, който обитава Или пика, фотографиите с него са рядкост. През 2002 и 2003, например, двама учени, Андрю Смит от Щатския университет на Аризона и Ли-Въй Дон, от Синцзянската академия за опазване на околната среда, правят седем пътувания до различни локации, с цел да изучат популацията на Или пика. След общо 37 дни двамата се връщат с празни ръце.

Миналото лято, обаче, човекът, който открива вида през 1983, Въйдон Ли, има рядката възможност да срещне отново странното животинче. Той и група учени били на обиколка в планините Тяншан, в търсене на неуловимото зверче, когато около обед успели да го зърнат и да го увековечат със снимката по-горе.

Или пика не винаги е било застрашен вид.

В началото на 90-те учените изчислили, че има над 2000 представители на вида в Синцзян-Уйгурския автономен регион на Китай. Въпреки че Смит и Въй-Дон не открили живо Или пика, те се натъкнали на доста следи, показващи че видът все още обитава района.

От интензивността на следите, обаче, двамата заключили, че популацията съвсем не е така голяма, както преди. В изследването им, публикувано през 2005 в списание Oryx, двамата предлагат то да бъде добавено към списъка на застрашените от изчезване животни.

„Предложихме статутът на Или пика в Червената книга да бъде променен от Уязвим на Застрашен вид.”

В последните години не личи да има подобрение. Смята се, че в последното десетилетие популацията на Или пика е намаляла с 55%.

Причината за този рязък спад е неизвестна, но Смит смята, че е в резултат на болест, увеличената човешка активност наоколо и/или климатичните промени.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »