Боливийският Конгрес си има часовник, движещ се наляво

25 юни 2014 - 11:53 |   Прочетена (15960) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Конгресът на Боливия си има нов часовник, чиито стрелки обаче се движат наляво, предаде "Инкуайърър“.

Това е символ на идентичността на народите в Южното полукълбо, съобщи председателят на Камарата на депутатите Марсело Елио.

Часовете върху новия бронзов часовник също са изписани в обратна посока, така че стрелките показват точно текущото време. Обратна е само посоката.

"Вървящият в обратната посока часовник, поставен на фасадата на камарата на депутатите на Боливия, означава, че нашият север се намира на юг. Именно на юг се раждат идеологиите", написа Елио в "Туитър“.

"Промяната също засяга темата за нуждата да се сложи край на несправедливостите в Севера с нов световен ред, който ще се роди на юг“, заявява Елио.

По-рано фразата "нашият север е на юг", казана от уругвайския художник, писател и поет Хоакин Торес Гарсия още през 40-те години на XX век, се използва от много политици в южноамериканските страни, когато искат да подчертаят идентичността на своите държави и това, че техните правителства не зависят от "северния съсед" (САЩ).

Междувременно външният министър на страната Давид Чокеуанка, цитиран от боливийската агенция Ей Би Ай, заяви, че часовниците в страната трябва да вървят наляво. Това се обяснява с разположението на Боливия в Южното полукълбо, а слънчевите часовници там "вървят наляво", съобщи РИА"Новости".

"Слънчевият часовник е природният часовник. Слънцето се движи наляво на юг, а на север се обръща в другата посока“, казва още Чокеуанка. „Време беше да възстановим нашата идентичност“, казва още външният министър на страната.

Първите конструктори на механични часовници най-вероятно са живели в Северното полукълбо, и то северно от Тропика на Рака, някъде по европейските географски ширини. Математиците обаче наричат тази посока "отрицателна".

В Южното полукълбо, на юг от Тропика на Козирога, през деня Слънцето се движи по небето в "обратна" посока. Ако в Боливия сте с лице към Слънцето по обед, ще сте обърнати на север. Така че, ако механичните часовници бяха измайсторени първо в Южното полукълбо, много вероятно би било днес стрелките на повечето часовници да се въртяха в положителна посока.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »