Изследване: След мач феновете на губещия отбор хапват повече мазни и сладки храни

21 август 2013 - 13:19 |   Прочетена (813) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

След мач, феновете на губещия отбор се редят пред количките за хотдог и подсладени напитки, докато привържениците на отбора-победител по-често избират здравословните храни, сочи ново проучване, публикувано в Psychological Science, издание на Асоциацията по психологически науки на САЩ.

„Въпреки че предишни проучвания показваха, че спортните събития провокират безразсъдно шофиране, сърдечни удари и дори домашно насилие, никой досега не бе проучвал как те влияят на храненето“, пише ученият от INSEAD Business School Ян Корнил, който е водещ автор на проучването.

Като сравняват изходите от мачове от два сезона от Националната футболна лига на САЩ (NFL) с потреблението на храни в две дузини градове, Корнил и професорът от INSEAD Пиер Шандон определят количествата и типа храни, консумирани след победи и загуби.

„Данните ни позволиха да изследваме и градове, при които няма отбори от NFLили има, но не играят в конкретния ден, което ни дава две контролни групи“.

Като цяло, те стигат до извода, че хората в градовете, чийто отбор е изгубил, са консумирали с 16% повече храни с наситени мазнини, в сравнение с типичната им консумация.

Хората в градове с отбор-победител, от друга страна, са яли храни с 9% по-малко наситени мазнини от обичайното им потребление. Тези тенденции се задържат дори когато се включат хората, които не са футболни фенове, като тенденциите са особено отчетливи, когато мачовете са „завързани“ до край.

„Хората имат по-здравословно хранене, когато отборът им бие и по-лошо, когато губи, особено, ако загуби неочаквано, с малко, или срещу равностоен отбор“, пишат Корнил и Шандон.

Учените предполагат, че когато любимият отбор загуби, хората чувстват заплаха на идентичността и е много по-вероятно да използват яденето като компенсаторен механизъм. Победа, от друга страна, очевидно има дава по-силен самоконтрол.

За да тестват хипотезата си експериментално, учените накарали група френски участници да опишат поведението си когато отборът им победи или загуби. Във втори, принципно несвързан тест, хората, които са избрали да пишат за това как се чувстват когато отборът им губи, са предпочели да си вземат чипс и бонбони, вместо грозде и домати. Групата, която описвала как се чувства когато отборът им победи, предпочела по-здравословната опция, пишат авторите на проучването.

Какво означава това по отношение на онези запалянковци, чийто отбори отдавна не са виждали победата?

„Дори да сте фен на вечния губещ, има решение, ако се притеснявате за здравословното хранене: След загуба, напишете нещата, които са наистина важни за вас“ – предлагат Корнил и Шандон – „В проучванията ни, тази проста техника, наречена „самопотвърждение“, напълно елиминира ефектите на загубата“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »