Могат ли храните да имат отрицателни калории?

16 март 2013 - 09:31 |   Прочетена (1685) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Диетолозите, които отдавна търсят бързо решение за отслабването, се обръщат към темата за храните с отрицателни калории. Но възможно ли е яденето всъщност да води до горенето на калории, пита Би Би Си.

Пролетта може да се окаже объркващо време за пазещите килограми, време когато мислите ни са насочени към лятото и плажа, а студеното време ни кара да посегнем за още една шоколадова бисквитка.

Тези, които се опитват да свалят някой килограм, отдавна се надяват на появяването на храни с отрицателни калории, такива, които ще горят калории, докато хапвате.

Но съществуват ли наистина такива храни?

„Храна с отрицателни калории, по дефиниция би поглъщала повече калории, от тялото, което трябва да я поеме и обработи, отколкото се съдържа като хранително съдържание в нея. Теоретично това е възможно“, казва Тим Гарви, председател на департамента по хранителни науки на Университета на Алабама.

„Реално, обаче, няма храни с отрицателни калории“, казва той.

Или, както казва популярният диетолог Мариън Несъл, в отговор по темата до Би Би Си, простиращ се в един-единствен ред:

„Тотален мит. Нямам какво друго да кажа“.

Да вземем целината, предлагана за храна с потенциал да е с негативни калории, заради ниското й съдържание на калории, високото съдържание на вода и впечатляващ състав на фибрите.

Въпреки че самото дъвчене и поемане на храната изгаря калории, те не са много. В крайна сметка, дори с калория повече, поетите са повече от изгорените.

Човек, обаче, не може да оцелее само на целина, а и малцина са тези, които ядат сурова целина.

„Високофиброзните храни (като целината) пълнят стомаха и могат и да заситят“, казва диетологът д-р Гарви. Това може и да ви накара да се откажете от поемането на повече калории за известно време, но не и да ги гори.

Но има и други неща, които можете да поемате и да накарат тялото ви да работи по-здраво.

Студената вода, например, която тялото трябва да сгрее до 37 градуса. Но Грото не е впечатлен особено.

„Няма изследване, което да доказва, че пиещите студена вода горят повече калории“.

„Всеки подобен метаболичен „удар“ не е значителен – може би пет калории“, обяснява ефекта той.

 Има и храни, които увеличават темпа на горене на калориите от тялото ни (известен още като метаболичен темп). Кофеинът, гуанинът, тауринът и екстрактите от зелен чай – всички те имат това свойство, казва Рон Мендъл, който е направил изследване на диетичните напитки, които комбинират тези съставки.

В проучване с 20 участника, той открива, че тези, които са консумирали диетична напитка, наречена „Целзий“, която бе представена през 2005, са изгорили повече калории, отколкото при пиенето на диетична кола.

„Важното тук, е че определено не говорим за стотици калории дневно...по никакъв начин“, казва Мендъл, който е програмен директор за приложните науки в университета Маунт юниън, Охайо.

„Няма магически куршум“, казва той.

Въпреки това, той спекулира, че дори подобни малки резултати може да доведат до загуба на 4.5 кг тегло годишно.

„Но не бих казал, че ще замени упражненията ми и ще мога спокойно да си ям по 4-5 донъта на ден. Но ако можете да направите една такава промяна, в значителен като времетраене период от време, то може да сте на прав път“.

Д-р Гарви обаче е скептичен, че промяната в метаболизма може да доведе до загуба на килограми.

Като лекар, фокусиран върху затлъстяването и храненето, д-р Гарви твърди, че единственият реален начин за губенето на килограми е скучния, стар, неудоволетворителен метод: яжте по-малко калории, отколкото горите чрез упражнения.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »