Пуснаха най-мощния астрономически комплекс в света

14 март 2013 - 10:09 |   Прочетена (923) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Най-мощният астрономически комплекс в света "Алма" бе открит в обсерваторията в пустинята Атакама - най-сухото място на планетата, на повече от 5 000 метра надморска височина, съобщи Франс прес.

Проектът "Алма" ("Душа" на испански)/Неговото пълно название е Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, или съкратено ALMA/ е първият астрономически проект, който е наистина световен, с бюджет от около 1 млрд. евро, разпределени между Европа, САЩ и Япония.

Той включва 66 огледала всяко с диаметър от 12 м. Тъй като техните установки са подвижни, с тяхна помощ ще може да се състави "виртуален" компактен телескоп с диаметър от 150 метра до "хипертелескоп" с диаметър от 10 километра, обхващащ на практика цялото плато.

По този начин "Алма" ще може да заснема както големи участъци от небето, така и отделни детайли.

"Внимание, контролна зала, разрешението е получено. Да се насочи "Алма" към центъра на галактиката", нарежда по радиостанция от платото чилийският астроном Антонио Алес, след като получава "зелена светлина" от чилийския президент Себастиан Пинера.

Бавно 59 от 66-те огледала се завъртат по осите си, а в залата за контрол избухват аплодисментите на участниците в откриването на най-мощният радиотелескоп в света.

"Тук, в най-сухата пустиня на света, е истинска привилегия да открия тържествено този радиотелескоп, който е истински гигант в астрономията", заяви чилийският президент.

"Алма" несъмнено е най-мощният телескоп на света и ще позволи по-добре да се изучава вселената, в която ние живеем, а може би ще ни помогне и да открием живот извън планетата Земя", продължи Пинера.

"Това е един пример за големите успехи, които могат да бъдат постигнати, когато институции и държави обединят усилията си", каза генералният директор на Европейската космическа агенция Тим де Зеув.

Етикети:

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »