Американец нае китайска фирма да му върши работата за една пета от заплатата

17 януари 2013 - 18:45 |   Прочетена (2821) |   Препоръчай (3) |   Коментари (3)

Проверка за сигурността в американска компания открила, че един от служителите аутсорсва своята работа в Китай, пише в своя статия Би Би Си.

Над 40-годишен софтуерен разработчик прекарвал работния си ден в сърфиране в мрежата, в гледане на видеоклипове с котки и ровене из Reddit и eBay.

Той плащал една пета от шестцифрената си годишна заплата на компания, базирана в Шънян, Китай, да му свършва работата.

Мобилният оператор Verizon признава, че измамата е излязла на бял свят след като фирмата е провела одит, подозирайки пробив в сигурността.

Според Андрю Валънтайн от Verizon, компанията е поискала от отдела по сигурността да разследва известна аномална активност при влизането в частната й виртуална мрежа (VPN).

"Въпросният отдел започна бавно да работи към по-дистанционно ориентирана работна ръка, затова са започнали да позволяват на разработчиците да работят от вкъщи в определени дни. За да постигнат това, те са изградили стандартен VPN концентратор, близо две години преди да ни се обадят“, казва един от хората извършили проверката.

Проверката установила отворена и активна VPN връзка с Шънян до работното място на служителя, която датирала с месеци назад, казва Валънтайн.

Допълнителното разследване на компютъра на служителя открило стотици PDF документи с фактури от подизпълнителите му от Шънян.

Служителят „тих и неконфликтен“, но талантлив човек, владеещ няколко езика за програмиране, „е давал по-малко от една пета от заплатата си на китайската фирма да му върши работата“, казва Валънтайн.

„Оторизирането не е било никакъв проблем. Той е изпратил физически, с FedExed своя RSA жетон (жетон за удостоверяване на сигурността), така че китайските му партньори да могат да влизат през всяко време на деня с неговите удостоверения за самоличност. Отвън  излиза, че той си води нормален работен ден - от девет до пет“.

„Доказателствата дори сочат, че той е използвал същата измама в много компании от сектора. Като цяло, човекът е изкарвал няколкостотин хиляди долара годишно, а е плащал на китайската фирма само 50 000 долара“.

Валънтайн добавя, че служителят е бил уволнен.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

glavov
18 януари 2013 - 07:31
1
bravo.kvo moslete v bg ne e sashtoto
"тих и неконфликтен"
21 януари 2013 - 15:34
2
Е защо е уволнен, работата нали му е свършена :)
:)))))
23 януари 2013 - 17:22
3
така се дотират по бедните региони- браво на човека
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »