В Швейцария яденето на кучета и котки все още не отмряло

08 януари 2013 - 15:08 |   Прочетена (790) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Швейцария е потресена. Вместо да ядат шоколади и сирене на дупки, местни селяни слагат на масата си... кучешко месо. Признанието, публикувано в местния в. "Тагесанцайгер", бързо обиколи световните издания, пише „24 часа онлайн“.

Все пак не става дума за национална кулинарна традиция, уточнява сп. "Фокус". В някои швейцарски села хората не се притеснявали да похапват понякога пушено кучешко или котешко месо. Това те смятали за деликатес.

За разлика от Германия и Австрия в Швейцария консумацията на кучешко и котешко месо не попада под ударите на закона. Условието е то да се произвежда в количества, които задоволяват само личните нужди.

Защитниците на животните са дълбоко възмутени от този факт.

„Това е твърде стряскащо, тъй като днес у нас трудно можем да си представим някой да яде месо от домашни любимци", казва Хансули Хубер от швейцарското дружество за защита на животните.

"Колко безскрупулно трябва да е едно общество, за да се осмели човек да изяде най-добрия си приятел", гневи се активистката Едит Целвегер. Праволинейни вегетарианци дори говорят за "културен позор" за страната.

Американската психоложка Мелани Джой определя подобно поведение на защитниците на животните като "карнизъм". Това означава човек да отглежда едни животни за домашни любимци, а други - за кланицата.

Швейцарците, които не се свенят да похапват кучешко и котешко месо, определят атаката срещу тях като "лицемерие". "По тази логика не бива да се яде и свинско", казва фермерка от района на Санкт Гален.

"Преди никой не се вълнуваше дали някъде се сервира кучешко", подчертава друг селянин.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »